- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Notarii scapă de obligativitatea de a raporta la ANAF tranzacțiile imobiliare sub 450.000 de lei

10 Jan, 20:59 • Bocioacă Bianca
Dacă la începutul anului 2022 se stabilea ca notarii să raporteze la ANAF tranzacțiile imobiliare mai mici decât plafonul neimpozabil de 450.000 de lei, de la 1 ianuarie lucrurile s-au schimbat, această obligație fiind eliminată.
Notarii scapă de obligativitatea de a raporta la ANAF tranzacțiile imobiliare sub 450.000 de lei

Notarii au scăpat de la 1 ianuarie de obligația de a raporta la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) tranzacțiile imobiliare sub 450.000 de lei. Conform OG 11/2022, notarilor le revenea obligația de a transmite periodic la ANAF noi informații în ceea ce privește transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, scrie avocatnet.ro.

Prin OG 16/2022 a fost eliminat plafonul respectiv. În acest moment, notarii au obligația de a depune semestrial la ANAF o declarație informativă privind transferurile de proprietăți, cu următoarele elemente pentru fiecare tranzacție:

  • părțile contractante;
  • valoarea înscrisă în documentul de transfer;
  • impozitul pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal;
  • taxele notariale aferente transferului.

Citește și: Declaraţia unică 2023 a apărut în Monitorul Oficial. Până când trebuie completată şi depusă la ANAF

Ce trebuie să declare notarii la ANAF

Tot în OG 16/2022 se arată că la transferul dreptului de proprietate asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit calculat la valoarea tranzacției, prin aplicarea următoarelor cote:

  • 3% pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, dar și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la trei ani;
  • 1% pentru imobilele deținute pe o perioadă mai mare de trei ani.

Citește și: Dacă sunteți verificați de ANAF, puteți cere dosarul cu actele și informațiile pe care le au inspectorii la respectivul control. OUG 188/2022 îi obligă în acest sens