- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șeful Casei Naționale de Pensii explică marea recalculare a pensiilor. „Românii vor primi 0,25 de puncte pentru fiecare an ce trece de 25 de ani vechime, 0,75 de puncte pentru cei care muncesc peste 30 de ani”

08 Nov, 20:52 • Bumbeneci Diana
Daniel Baciu explică cine va fi mai avantajat în funcție de cotizația pe care o are. Mai mulți români vor avea parte de beneficii începând cu 2024.
Șeful Casei Naționale de Pensii explică marea recalculare a pensiilor. „Românii vor primi 0,25 de puncte pentru fiecare an ce trece de 25 de ani vechime, 0,75 de puncte pentru cei care muncesc peste 30 de ani”

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a venit cu precizări, la Antena 3 CNN, în ceea ce îi privește pe românii care vor fi mai avantajați după recalcularea pensiilor. Se introduc alte tipuri de calcul, în așa fel încât românii care contribuie mai mult să aibă și mai mult de câștigat.

Șeful Casei Naționale de Pensii explică marea recalculare a pensiilor

„În primul rând, vreau să spun foarte clar că în anul 2024 vom avea două creșteri de pensii. Prima, începând cu data de 1 ianuarie, când valoarea punctului de pensie va crește și va ajunge la 2032 de lei, și aici mergem pe modelul elvețian în care mergem cu rata inflației la care se adaugă și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie.

De această majorare vor beneficia toți pensionarii din sistemul public de pensii, aproximativ 5 milioane de pensionari, care vor beneficia de această majorare cu 13,8%”, a explicat Daniel Baciu la Antena 3 CNN.

Șeful CNPP a mai explicat, de altfel, de unde vin diferențele uriașe de creșteri ale veniturilor între pensionari și de ce crește numărul de puncte după care se calculează pensia. S-au luat mai multe exemple. Mai exact, un bărbat cu un stagiu de cotizare contributiv de 31 de ani, 6 luni și 23 de zile, cu 17 puncte realizate, va avea 20,67 puncte realizate după noua lege și o creștere a pensiei de 51,17%.

„Pe noua formulă avem această creștere pentru că, de la cele 17 puncte aflate, se vor mai câștiga în jur de 3,62 puncte. Este vorba despre acele puncte de stabilitate, pe care noi le-am prevăzut în acest proiect de lege, adică punctele bonus. Pentru că noi încercăm să încurajăm contributivitatea, încercăm să prelungim viața activă în muncă și pentru această chestiune venim cu punctele stimulative pentru care oamenii vor fi avantajați la calculul pensiei”, a mai spus șeful Casei de Pensii.

Poți citi: Recalcularea pensiilor se va face după punctele de stabilitate. Ministrul Muncii explică ce sunt acestea

„Românii vor primi 0,25 de puncte pentru fiecare an ce trece de 25 de ani vechime, 0,75 de puncte pentru cei care muncesc peste 30 de ani, iar ce este peste 35 de ani beneficiază chiar de un punct suplimentar pentru fiecare an cotizat.

Și atunci vedeți că avem o creștere spectaculoasă cu data de 1 septembrie 2024, respectiv cu 51,17%.

Se poate observa că, dacă rămâneam la creșterea de la 1 ianuarie, bărbatul nostru rămânea tot în indemnizația socială minimă, dar cu această nouă formulă de calcul crește foarte mult pensia”, a explicat Daniel Baciu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Un alt exemplu, o femeie, tehnolog utilaje, cu un stadiu de cotizare contributiv de 30 de ani 9 luni și 7 zile, cu puncte realizate 27,83, după noua lege a pensiilor, va avea un număr de puncte realizate de 30,89.

”Așa cum am mai spus, cu data de 1 ianuarie, beneficiază de această creștere de 13,8, de care beneficiază toți pensionarii în plată, iar după recalculare pensia va ajunge la 2503 lei.

Și aici, la fel ca în celelălalt exemplu, avem aproape trei puncte suplimentare, puncte bonus, de aici apare diferența de la 27 la 31 de puncte aproape”, a mai spus Daniel Baciu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Poți citi  și: TABEL. Diferențe colosale la creșterea pensiilor. Cine sunt românii care vor avea parte de majorări de 74%

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult