- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua lege a pensiilor speciale trebuie să fie implementată în această lună. Ministerul Fondurilor UE explică ce se întâmplă dacă termenul nu este respectat

17 Mar, 11:54 • Lupu Alexandra
Ministerul Fondurilor UE a explicat pe parcursul zilei de ieri ce se întâmplă dacă noua lege pentru pensiile speciale nu este implementată pe parcursul acestei luni. Iată care sunt consecințele nerespectării termenului anunțat de PNRR.
Noua lege a pensiilor speciale trebuie să fie implementată în această lună. Ministerul Fondurilor UE explică ce se întâmplă dacă termenul nu este respectat

România trebuie să rezolve situația pensiilor speciale până la finalul lunii martie, conform termenului transmis de PNRR. Din acest punct de vedere, Ministerul Fondurilor UE a explicat ce se întâmplă dacă statul român nu respectă termenul comunicat, așa cum susține stiripesurse.ro.

Ce se întâmplă dacă nu este respectat termenul pensiilor speciale

PNRR a comunicat în urmă cu puțin timp că statul român trebuie să adopte o nouă lege în ceea ce privește sistemul de pensii. Marcel Boloș a confirmat că termenul este până la finalul lui martie, moment în care ministrul a declarat că „există suficient timp”, având în vedere că depunerea cererii de plată cu numărul trei trebuie efectuată până la sfârșitul semestrului din 2023.

„Există timp suficient pentru ca forma finală a legii pensiilor speciale să fie în acord cu conținutul jalonului din PNRR”, declara Boloș la începutul lunii.

„Aveam acest termen până la sfârșitul anului trecut (pentru legea pensiilor speciale-n.r.), dar așa cum domnul prim-ministru a dispus în ședința de Guvern de ieri, pentru cererea de plată numărul 3, termenul de depunere a ei este sfârșitul semestrului I al anului 2023.

Deci în consecință, până la acest termen, România trebuie să rezolve problema și să adopte legea privind pensiile speciale, dar și alte două jaloane relevante, cum ar fi guvernanța corporațiilor de stat sau chiar trecerea în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari și Turceni”, afirma ministrul la începutul lui martie.

Citește și: Pensii de viitor! Gabriel Biriş „Aşa cum stau lucrurile acum, nu are cine”

Ministerul Fondurilor UE explică ce se va întâmpla dacă România nu respectă termenul pentru noua lege a pensiilor speciale
Ministerul Fondurilor UE explică ce se va întâmpla dacă România nu respectă termenul pentru noua lege a pensiilor speciale

Ministerul Fondurilor UE a explicat ce se va întâmpla dacă statul român nu respectă termenul transmis de PNRR pentru a implementa noua lege pentru sistemul de pensii speciale. Mai exact, în cazul în care Comisia nu stabilește că obiectivele nu sunt respectate, plata integrală sau parțială a contribuției financiară va fi suspendată.

„Momentan nu produce implicații asupra implementării PNRR. Jaloane/țintele pot fi considerate ratate atunci când atrag întârzieri ale cererii de plată sau imposibilitatea depunerii unei cereri. Din momentul prevăzut în Decizia de Aprobare a PNRR și până la momentul aprobării cererii de plată, jaloanele rămân deschise, Comisia Europeană și statul membru fiind implicate într-un proces de validare a îndeplinirii lor.

În cazul în care Comisia stabilește că jaloanele și țintele nu sunt atinse, se suspendă plata integrală sau parțială a contribuției financiare. Chiar și atunci, suspendarea se poate revoca, în cazul în care statul membru în cauză a luat măsurile necesare pe care CE le solicită”, spune Ministerul Fondurilor UE.

Citește și despre următorul subiect: România trebuie să adopte legea privind pensiile speciale. Marcel Boloș a anunțat care este termenul limită