- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nu se mai emit cărți de identitate simple! Începând cu data de 1 ianuarie 2024 românii se vor bucura de cele electronice!

20 Dec, 15:37 • Oprea Alina
Se face pasul următor în România, astfel că nu vor mai fi emise cărțile de identitate simple, ci românii vor avea parte de cele electronice. Discuții au mai existta, însă abia acum se concretizează această decizie!
Nu se mai emit cărți de identitate simple! Începând cu data de 1 ianuarie 2024 românii se vor bucura de cele electronice!

Începând cu anul viitor, cartea electronică de identitate va fi extinsă, la nivel național.

Cetățenii trebuie să aibă la cunoștință că aceste cărți electronice de identitate pot fi folosite atâr pentru legitimare, cât și ca document de călătorie, alături de pașaport, în țările care le recunosc astfel.

Cărțile de identitate simple, care reprezintă alternativa la cele cu cip, vor putea fi folosite doar la nivel național. Acestea, cât și cele emise până la sfârșitul anului, vor putea fi folosite în continuare ca document de călătorie, atât timp cât vor fi valabile.

Potrivit unui proiect de OUG al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nu doar cărțile simple de identitate ce sunt emise până la finalul anului în curs vor putea fi folosite ca document de călătorie în statele Uniunii Europene sau în statele terțe care le recunosc ca atare, după cum stabilește legislația în vigoare, ci și cărțile de identitate emise după 31 decembrie 2023, atâta timp cât sunt valabile, scrie avocatnet.ro.

Acest proiect de OUG de la MAI are scopul de a elimina limitarea cu privire la termenul de emitere a cârților de identitate care vor permite deținătorilor acestora să călătorească peste graniță în baza lor. La momentul actual. cei care dețin carte de identitate emisp până la data de 31 decembrie 2023, vor putea călători peste hotare.

Acum, călătoria peste hotare este permisă în baza cărților de identitate emise până în 31 decembrie 2023.

„Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului (…).”, se arată într-un comunicat, potrivit Antena 3.

Așadar, dispare condiția ca actele de identitate să fie emise până în 31 decembrie 2023 pentru a putea fi folosite ca document de călătorie.

Ai putea fi interesat și de: Românii cărora le expiră actele de identitate riscă să se trezească cu conturile bancare blocate. Ce prevăd ultimele reglementări

Ce prevede această ordonanță cu privire la cartea de identitate?

Carte de identitate
Carte de identitate

După cum stabilește OG 12/2023, care se va aplica din februarie, cu ajutorul actului de identitate, în general, se poate face dovada identității, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței din România. În plus, dovada reședinței se face și cu ajutorul unui document numit dovadă de reședință, care va însoți cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate și cartea de identitate provizorie.

Cartea electronică de identitate, aflată în termen de valabilitate, va constitui un document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care o recunosc ca document de călătorie, după cum mai scrie în aceeași ordonanță.

Trebuie să se ia la cunoștință faptul că această ordonanță nu îi va omite nici pe cei cu cărți de identitate emise până la apariția celor electronice, adică cele actuale. Potrivit actului normativ, cărțile de identitate care au fost emise până la data de 31 decembrie 2023 și se află în termen de valabilitate, constituie un document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie.

Acestea, cu siguranță, vor putea fi folosite ca document de călătorie în continuare, alături de pașaport și de cartea electronică de identitate, și cărțile de identitate emise până la sfârșitul anului, cu condiția să fie valabile.

Ai putea fi interesat și de: Vești noi pentru șoferi! RAR introduce sistemul de programări pentru redobândirea certificatului de înmatriculare, duplicatul şi înlocuirea Cărţii de Identitate a vehiculului