- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Numărul celor care s-au debranșat de la Termoenergetica a crescut cu peste o treime în 2022. 2.568 de bucureșteni au decis anul acesta să nu mai creadă promisiunile lui Nicușor Dan

24 Nov, 23:44 • Gabriela Andreescu
Compania Municipală Termoenergetica SA – care gestionează rețeaua de conducte de termoficare și puncte termice din București, se confruntă în ultima vreme cu cereri din ce în ce mai multe de debranșare. Sătui să aștepte îmbunătățirea sistemului de termoficare în București, mult promisă de primarul Nicușor Dan, 3.417 bucureșteni au depus în 2022 cereri de debranșare și au obținut un aviz în acest sens.
Numărul celor care s-au debranșat de la Termoenergetica a crescut cu peste o treime în 2022. 2.568 de bucureșteni au decis anul acesta să nu mai creadă promisiunile lui Nicușor Dan

Potrivit datelor furnizate la solicitarea spotmedia.ro de Compania Municipală Termoenergetica SA, în 2019 s-au debranșat 944 de apartamente. În anul următor, numărul debranșărilor a crescut cu peste o treime și a ajuns la 1.241. Iar în 2021 – primul din mandatul lui Nicușor Dan – numărul debranșărilor a ajuns la 2.568.

Primarul general a declarat, în repetate rânduri, că din cauza lipsei de implicare a administrației Firea în repararea rețelei, iarna 2020 -2021 a fost cumplită, iar frigul și lipsa apei calde i-au adus la disperare pe mulți bucureșteni, dar a promis că lucrurile vor merge spre bine. Din păcate, cifrele nu susțin optimismul lui primarului general.

În 2022, numărul bucureștenilor care se debranșează a crescut din nou, cu peste 33%. Mai exact, în 2022, nu mai puțin de 3.417 bucureșteni au obținut aviz de debranșare. Asta înseamnă că au deja instalație separată de gaze și – cel mai probabil – au şi centralele de apartament montate.

Sursa citată a oferit o serie de grafice care arată ritmul de creștere al debranșărilor de la compania municipală:

Evoluția debranșărilor în București în perioada  2019 - 2022. Sursa: spotmedia
Evoluția debranșărilor în București în perioada 2019 – 2022. Sursa: spotmedia

Potrivit Termoenergetica SA, pe lângă cei 3.417 de bucureșteni care au primit aviz de debranșare, alți 259 au depus documentele și sunt pe cale să obțină avizul. E posibil ca aceștia din urmă să se debranșeze propriu-zis abia la primăvară, întrucât în sezonul rece manevrele de tăiere și deconectare a caloriferelor pot necesita operațiuni suplimentare, cheltuieli mai mari și disconfort pentru vecinii din bloc, scrie spotmedia.

Citește și: Petre Daea calmează apele în scandalul ordonanței privind erbicidele: „Tanti Veta va lua doar de la magazine autorizate, despre asta este vorba”

Cele mai multe cereri de debranșare au venit din Sectorul 6

Cele mai multe solicitări, adică 1.338, au fost depuse de bucureșteni din Sectorul 6, unde, în cartiere ca Militari și Drumul Taberei, iarna trecută au fost mari probleme cu încălzirea și apa caldă.

Iată topul celorlalte sectoare, în funcție de numărul de cereri de debranșare depuse:

Topul sectoarelor, în funcție de numărul de cererile de debranșare. Sursa: spotmedia
Topul sectoarelor, în funcție de numărul de cererile de debranșare. Sursa: spotmedia

În cursul zilei de 23 noiembrie, potrivit aplicației Termoenergetica SA, doar jumătate dintre blocurile din București primeau suficientă apă caldă și căldură.

În rest, alimentarea cu încălzire sau apă caldă era sistată în 1.143 de blocuri (cele mai multe din sectoarele 5 și 6) sau cu probleme în alte 3.523 de blocuri (cele mai multe din Sectoarele 2 și 3).

Sistemul de termoficare al Capitalei are două tipuri de componente: centralele care produc apă fierbinte și o rețea de conducte și puncte termice care distribuie acea apă.

Citește și: S-a decis! Salariul minim va fi de 3000 de lei în 2023, un angajat urmând să primească 1.863 de lei în mână. În plus, 200 de lei vor fi scutiți de taxe.

Cele mai multe și mai mari centrale sunt ale ELCEN (deținut de Guvern). Vorbim despre CET Sud, CET Vest, CET Grozăvești și CET Progresu. Mai există, însă și CET Grivița, pe care o deține Consiliul Local al Sectorului 1. Și CET Casa Presei, care e a PMB și pe care o gestionează Termoenergetica SA. De asemenea, mai există un CET privat numit Vest Energo, deținut de omul de afaceri Constantin Bucur.

Dintre CET-urile ELCEN – adică acelea care duc greul producției de energie termică – singurul modernizat este CET Vest, mai scrie sursa citată

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult