- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a decis! Salariul minim va fi de 3000 de lei în 2023, un angajat urmând să primească 1.863 de lei în mână. În plus, 200 de lei vor fi scutiți de taxe.

24 Nov, 21:03 • Gabriela Andreescu
Coaliția guvernamentală a ajuns, în sfârșit, la un consens pe tema majorării salariului minim. Potrivit Guvernului, acesta va fi majorat la 3000 de lei, 200 de lei fiind scutiți de taxe.
S-a decis! Salariul minim va fi de 3000 de lei în 2023, un angajat urmând să primească 1.863 de lei în mână. În plus, 200 de lei vor fi scutiți de taxe.

De la 1 ianuarie 2023, salariul minim pe economie va fi de 3.000 de lei brut.  Asta înseamnă că, după deducerile de rigoare prevăzute de lege, un angajat cu salariul minim va primi în mână 1.863 de lei.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat recent că majorarea salariului minim la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, va fi discutată miercuri în Consiliul Tripartit, în contextul în care liderii guvernamentali nu ajunseseră încă la un consens pe tema sumei neimpozabile, informează Adevărul.

Ministrul a amintit de la jumătatea anului 2022, Guvernul a pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată include în salariul angajaţilor săi, fără a se percepe vreo taxă. „Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu îi taxăm”, a mai spus Budăi.

După o serie de discuții în cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, părțileau căzut de acord. Potrivit unui comunicat al Guvernului, în timpul întâlnirii au fost analizate propunerile patronatelor și sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie începând cu data de 1 ianuarie 2023, mai arată sursa citată.

„Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei – din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări. Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor sa crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023”, se menționează în comunicat.

Salariul minim va fi de 3000 de lei în 202
Salariul minim va fi de 3000 de lei în 202

Citește și: O familie din cinci cheltuie mai mult de 60% din venit pe chirie, iar 45% dintre tinerii români trăiesc în lipsă severă de locuințe. Un studiu trage un semnal de alarmă asupra crizei spațiului de locuit!

O serie de oficiali au participat la reuniunea în cadrul căreia s-a decis stabilirea salariului minim pentru anul viitor:

„La reuniunea de astăzi a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, din partea Guvernului au mai participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Decizia a fost anunțată și pe pagina oficială de Facebook a partidului Social Democrat:

În urmă cu câteva zile, Blocul Național Sindical anunța că a cerut Coaliției de guvernare să ia urgent o decizie privind creșterea salariului minim pe economie, argumentând că România are al treilea cel mai mici salariu din UE.

Uniunea sindicală a venit cu date de la Ministerul Muncii, conform căruia în prezent sunt 1,2 milioane de români plătiți cu salariul minim.

Privilegiații deciziei de majorare a salariului minim

O categorie socio-profesională ce se va bucura de un cuantum mai mare decât ceilalţi angajaţi. Astfel, salariul minim în construcţii va fi majorat la 4.000 de lei şi se vor păstra, în continuare, scutirile de taxe existente şi la acest moment, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Mai precis, este vorba despre contribuţia la asigurările sociale, care este de 21,25% în prezent, în construcţii.

Citește și: Comisia Europeană a dat undă verde! Vom avea 5G peste tot, chiar și în avioane! În plus, vom avea noi benzi pentru Wi-Fi în transportul rutier

Aceeaşi contribuţie, pentru restul angajaţilor este de 25%. În plus, angajaţii din construcţii beneficiază şi de exceptarea de la plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătatea, cea de 10%, pe care restul angajaţilor o plătesc.

Nu în ultimul rând, este vorba şi despre exceptarea de la plata impozitului pe venit, în valoare de 10%, pe care restul angajaţilor o plătesc.

În plus, conform avocatnet.ro, persoanele care lucrează în instituțiile și în autoritățile publice și care se ocupă de proiectele finanțate din fondurile europene nerambursabile urmează să primească un salariu cu 50% mai mare.

Creșterea veniturilor se va face în funcție de timpul dedicat acestor proiecte. În acest fel, angajații care vor aloca 20 de ore în fiecare lună proiectelor urmează să primească un spor de 10% din salariu.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult