- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O familie din cinci cheltuie mai mult de 60% din venit pe chirie, iar 45% dintre tinerii români trăiesc în lipsă severă de locuințe. Un studiu trage un semnal de alarmă asupra crizei spațiului de locuit!

24 Nov, 20:12 • Gabriela Andreescu
Un studiu recent dorește să tragă un semnal de alarmă asupra crizei spațiului de locuit cu care se confruntă românii. Rezultatele sunt surprinzătoare și arată că România înregistrează o serie de recorduri îngrijorătoare, în comparație cu tările europene.
O familie din cinci cheltuie mai mult de 60% din venit pe chirie, iar 45% dintre tinerii români trăiesc în lipsă severă de locuințe. Un studiu trage un semnal de alarmă asupra crizei spațiului de locuit!

În urma unei analize derulate pe durata a nouă luni, prin consultarea experţilor tehnici şi organizaţiilor reprezentative în domeniu, Consiliul Economic şi Social (CES) a lansat studiul „Locuirea în România: îmbunătăţirea calităţii, sustenabilităţii şi accesibilităţii. Analiză diagnostic şi recomandări de politici publice şi reglementare în domeniu”

Conform studiului diagnostic privind locuirea de calitate, sustenabilă şi accesibilă, lansat de Consiliul Economic şi Social,  una din cinci gospodării cheltuie mai mult de 60% din venit pe chirie, dublul mediei europene. În plus, 45% dintre tinerii români trăiesc în lipsă severă de locuințe.

„Este pentru prima dată în ultimii nouă ani când CES se autosesizează cu privire la un fenomen socio-economic actual şi realizează o analiză complexă a acestuia. Salut această nouă orientare proactivă a CES şi asigurăm instituţiile publice că suntem un partener de încredere în elaborarea participativă a politicilor publice de calitate în România”, a afirmat Bogdan Simion, Preşedintele CES.

Patronatele, sindicatele şi structurile asociative ale societăţii civile reprezentate în CES solicită Executivului, Legislativului şi Autorităţilor Publice Locale să se aplece asupra acestei problematici interdisciplinare complexe şi să adopte modificări legislative şi de reglementare în arii cheie precum colectarea şi calitatea datelor privind locuirea, accesul la locuire de calitate pentru grupuri vulnerabile, eficienţa energetică în clădiri şi planificare teritorială şi urbană care să echilibreze interesul economic al dezvoltatorilor cu cel de protejare a naturii urbane şi de asigurare a calităţii locuirii la nivelul întregului ansamblu al oraşului, informează ziare.com.

Citește și: Costurile mari de producție i-au lăsat pe nemți fără ouă. În ferme, numărul păsărilor au scăzut semnificativ, iar costul adăpostirii găinilor s-a dublat, ajungând la 200.000 de euro

„Consider că a venit momentul ca, în condiţiile crizei energetice şi economice actuale, locuirea eficientă energetic şi accesibilă din punct de vedere al costurilor să devină o prioritate zero pentru autorităţile publice. În elaborarea studiului am lucrat alături de experţi selectaţi transparent, am organizat audieri publice şi am primit contribuţii scrise din partea actorilor interesaţi, astfel încât am putut scoate la iveală o largă varietate de lacune legislative, dar şi aplicări defectuoase ale legislaţiei existente, în domenii variate, de la monitorizarea locuinţelor marginalizate, până la felul în care sunt realizate auditurile energetice”, a afirmat Corina Murafa, membră în Plenul CES şi preşedinta Comisiei de specialitate care a realizat studiul.

Un studiu trage un semnal de alarmă asupra crizei spațiului de locuit!
Un studiu trage un semnal de alarmă asupra crizei spațiului de locuit!

Deși în fiecare an se construiesc noi ansambluri rezidențiale, per total, situația la nivel național este îngrijorătoare: Conform cercetării, fondul imobiliar existent este de calitate slabă, suprapopulat şi administrat inadecvat.

„Asistenţa guvernamentală acordată grupurilor sărace este inadecvată, iar locuinţele sociale sunt alocate netransparent, mai cu seamă celor cu venituri ridicate. România a ratificat o serie de tratate internaţionale care vizează aspecte legate de locuirea decentă pentru grupurile vulnerabile şi de dreptul la locuire, analizate în acest studiu, însă în practică nu îşi îndeplineşte obligaţiile derivate din acestea”, susţin autorii analizei.

Soluțiile propuse de autorii studiului: modificarea Legii Locuinţei

Studiul recomandă modificarea Legii Locuinţei pentru a introduce obligaţii şi sancţiuni la nivelul autorităţilor judeţene şi locale în domeniul locuirii sociale, interzicerea vânzării de locuinţe publice până când deficitul de locuinţe sociale nu scade considerabil, stoparea vânzării oricăror locuinţe construite pentru tineri şi acordarea unui drept de preemţiune autorităţilor locale la cumpărarea de unităţi locative sau imobile cu destinaţia de locuire, în special socială.

Citește și: Cu o medie de 53 euro/mp/lună, Bucureştiul se află pe poziţia 46 din 53 în clasamentul celor mai scumpe chirii pentru spații stradale, imediat în urma Varşoviei. New York este cel mai scump, cu 1.756 euro/mp/lună

Deşi 91% din fondul de clădiri existent este alcătuit din clădiri rezidenţiale, numai 8% din clădirile rezidenţiale unifamiliale au fost renovate în mediul urban şi 3% în cel rural, procentul fiind de numai 14% chiar şi în cazul clădirilor colective. În practică, calitatea renovărilor este verificată în doar 10% din puţinele clădiri unde astfel de lucrări au loc.

„Băncile de date pentru renovări, certificate energetice şi audituri energetice nu sunt operaţionale, publice şi transparente. CES recomandă acordarea de sprijin financiar proprietarilor de clădiri pentru conformarea cu standardele nZEB, în special pentru sursele regenerabile de energie obligatorii pentru clădirile noi şi corelarea tuturor subvenţiilor europene sau naţionale în domeniul clădirilor cu standardele de renovare majoră sau chiar aprofundată”, mai arată cercetarea.
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult