- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pesta porcină și gripa aviară au anulat comerțul cu animale. Oborul s-a mutat pe OLX și pe Facebook

22 Feb, 22:29 • Stefan Simion
În urmă cu șapte ani, pesta porcină africană punea capăt comerțului cu porci în târguri. Acum, gripa aviară a făcut același lucru cu păsările și cu restul animalelor crescute în ogradă. Totuși, proprietarii de animale și păsări au găsit soluția să le vândă: pe site-urile dedicate și pe rețelele sociale.
Pesta porcină și gripa aviară au anulat comerțul cu animale. Oborul s-a mutat pe OLX și pe Facebook

Pesta porcină și gripa aviară au dat o lovitură uriașă celor 2 milioane de mici ferme din România. În ţarăl, există circa 500 de pieţe agroalimentare şi probabil la fel de multe târguri şi oboare, dar cei interesați să cumpere porci, oi, capre, iepuri sau găini, rațe și gâște nu le mai pot găsi în aceste locuri.

Pesta porcină și gripa aviară au anulat comerțul cu animale

Vânzătorii s-au reorientat către mediul online, astfel că OLX-ul și Facebook-ul sunt pline de anunțuri de vânzare. Există nu mai puțin de 800 de astfel de anunțuri de vânzare, potrivit Ziarul Financiar

Vând două oi fătate şi două oi nefătate“, „Vând raţe de casă, generaţia 2023“, „Vând iepuroaică Uriaş de Trasilvania“, „Vând iepuroi Uriaş German“, „Vând gâşte grase“, „Vând capră bine întreţinută“, „Vând ţap Alpin Francez“ sau „Vând berbecuţ bucălău“ sunt doar câteva dintre aceste anunțuri de vânzare.

pesta porcină
Sursa foto: Ziarul Financiar

Pe un grup de Facebook dedicat discuţiilor despre iepuri, găsim anunţuri precum: „Vând iepuroaică gestantă cu certificat, tatuată“. În alt grup, din Paşcani, cineva oferă raţe la 60 de lei/bucată. O altă persoană de pe Anunţuri Sascut (judeţul Bacău) vinde „raţe leşeşti, miei, iezi, capre, ovine, telemea, ouă de ţară, slănină afumată, vin, pălincă şi vişinată“.

Citeste si Noi măsuri de sprijin pentru aceste categorii de fermieri. Marcel Ciolacu: „Alocăm ajutoare de aproape 600 de milioane de lei”

Oborul s-a mutat pe OLX și pe Facebook

Proprietarul unei mici ferme este indignat de decizia Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor de a închide târgurile. indignarea lui provine din faptul că animalele pe care vrea să le vândă sunt sănătoase, vaccinate, iar el și-a pus la punct toată documentația necesară comerțului cu animale. Cu toate astea, nu mai poate să își vândă marfa în piață și este nevoit să apeleze la OLX.

În Dâmboviţa, directorul DSVSA, Tolea, a închis pieţele de patru luni. Eu trebuie să găsesc alte căi să vând. Pe OLX vând prin firmă, garantez pentru tot, am vaccinuri la animale, lumea mă caută, îmi lasă recenzii bune. Nu putem toţi românii să stăm într-un picior, să acceptăm chestii politice şi să aşteptăm la colţul străzii, că nu merge, credeţi-mă!“, spune Marian, proprietarul unei mici ferme de lângă Târgovişte, potrivit sursei menționate anterior.

Citeste si Subvenții APIA 2024. A fost anunțată data la care românii primesc banii pentru animale

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult