- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă criză afectează pacienții din România. Medicamentele sunt pe cale de dispariție. Ce se întâmplă cu tratamentele bolnavilor?

03 Apr, 18:20 • Constantin Cristina
Pacienții din România trec printr-o nouă criză din punctul de vedere al medicamentelor, mai ales cei care au suferit un transplant nu-și mai găsesc medicamentele pentru tratament.
O nouă criză afectează pacienții din România. Medicamentele sunt pe cale de dispariție. Ce se întâmplă cu tratamentele bolnavilor?

Pacienții români sunt disperați de noua criză a medicamentelor prin care au ajuns să treacă. Cei mai afectați de această situație sunt cei care au un transplant și nu-și mai găsesc medicamente pentru tratament, a anunțat antena 3 CNN.

Citește și: Următoarea criză bancară mondială este departe de ceea ce lumea a văzut deja. Problemele apar încet și tăcut

Criza de medicamente afectează toți bolnavii

Președintele Asociației Transplantatorilor a mărturisit că medicamentele de care pacienții au nevoie, nu se mai găsesc în farmacii. Oamenii au devenit din ce în ce mai disperați și au ajuns să se împrumute între ei. Din evidența Asociaților Transplantaților din România, în țara noastră trăiesc peste 4.000 de persoane care au fost supuse unui transplant.

„Lipsesc cu precădere medicamentele Sandimun și Myfortic. Această deficiență sau lipsă de medicamente, am constatat-o în zona Moldovei- Iași, Bacău, Neamț, Suceava, undeva și prin Buzău, Constanța …dar și în alte zone ale țării, mai ales în localități mici. Problema a început în urmă cu șase luni, dar s-a accentuat la începutul anului., a declarat Gheorghe Tache, președintele Asociaţiei Transplantaţilor.

criza medicamentelor
criza medicamentelor

Românii se confruntă cu situația critică de șase luni, timp în care medicamentele vitale nu se regăsesc în farmacii. Ministerul Sănătății va participa la o întâlnire, unde se va discuta împreună cu reprezentanții bolnavilor, situația critică a pacienților care au un transplant, astfel, să se ajungă la o soluție.

De asemenea, președintele transplantatorilor din România spune că există o soluție: medicamentele care sunt în țara noastră nu ar mai trebui să fie date spre export.

„Singura soluție este ca Ministerul Sănătății să cunoască întreaga trasabilitate a medicației imunosupresoare. Mă refer stric la emdicația imunosupresoare, pentru că ne vizează direct pe noi. Dar este vorba despre întreg circuitul al medicamentelor care vin din import. Adică, din momentul în care un medicament a intrat în țară, el să fie urmărit nu până la depozit, acolo de unde se aprovizionează farmacia, ci să fie urmărit până ajunge la pacient și în felul acesta se poate cunoaște exact acolo sunt anumite scurt-circuite în aprovizionare și acolo unde pacienții suferă pentru că nu-și pot lua medicamentele la timp.

Mai este vorba și despre acel ordin care stă la dispoziția ministrului Sănătății, ca într-un anumit procentaj, pe o perioadă de cel mult 6 luni de zile, se poate interzice o anumită categorie de medicamente la exportul paralel, export intracomunitar, bineînțeles cu argumentele necesare și anunțați și cei de la Uniunea Europeană”, a spus la RFI, Gheorghe Tache, președintele Asociaţiei Transplantaţilor.

Alte articole: Câţi bani câştigă un electrician în România şi cu cât este plătit în străinătate. Este criză de muncitori calificaţi