- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă lovitură dată de Ucraina! Țara interzice exportul de zahăr către România

06 Jun, 14:59 • Bumbeneci Diana
Ucraina interzice exportul de zahăr către România. Anunțul a fost făcut oficial.
O nouă lovitură dată de Ucraina! Țara interzice exportul de zahăr către România

Începând de ieri, 5 iunie, până în 15 septembrie, Ucraina va interzice exportul de zahăr. Decizia luată de țara condusă de Volodimir Zelenski reprezintă o adevărată lovitură pentru România, deoarece țara noastră era cel mai mare importator din Ucraina.

Ucraina interzice exporturile de zahăr către România

În perioada octombrie 2022-aprilie 2023, România a importat din țara vecină aproape 85.000 de tone de zahăr, de 26 de ori mai mult în comparație cu perioada similară a anului trecut, notează Observator.

Importam zahăr din Ucraina, pe care îl ambalam. Îl puneam pe piață în România”, a declarat Mihaela Neagu, acționar la fabrica de zahăr Luduș, conform sursei citate.

Pentru fabrica de la Luduș, produsul ucrainean a reprezentat salvarea. În lipsa materiei autohtone, a important 25.000 de tone din Ucraina.

zahăr
zahăr

Vezi și: Industria videochatului va depăși în curând instituțiile publice din România! În timp ce țara are 1 milion de bugetari, instituțiile de videochat au ajuns la 400.000 de salariați cu contract de muncă

Aveam un contract foarte mare, 15.000 de tone, pentru luna iulie, semnat cu Ucraina. Dar producătorul nu ar mai putea să ne livreze această cantitate. Pentru două luni nu vom mai putea să fim prezenți cu marfă. Clienții să se aștepte cu siguranță la scumpiri la raft. Marfa e foarte puțină”, a declarat Mihaela Neagu. Așadar urmează o nouă scumpire la zahărului la raft, scumpirile urmând a avea loc în lanț.

Într-o lună folosim 300-400 de kg. Avem foarte multe comenzi. Un kilogram de zahăr acum ajunge la 5-6 lei. Cu siguranță ne afectează. E un ingredient esențial pentru o cofetărie. O să trebuiască să mărim și noi prețurile la rândul nostru”, a declarat Ana Maria Vlad, proprietar cofetărie, pentru Observator.

O astfel de situație de acest fel apare în contextul în care la nivelul lunii aprilie vorbeam despre cotații la nivel record ale acestui produs. Cotațiile futures au atins cel mai ridicat nivel după 2011.

Piața zahărului este una tensionată. Am avut revizuiri în jos ale previziunilor de producție în marile țări” spunea Francois Thaury, analist la firma de consultanță franceză Agritel.

Ai mai putea citi: Puiul, un lux pentru cumpărătorii din România. Cât a ajuns să coste 1 kg de carne de pasăre crescută la țară

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult