- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oficial BNR, despre măsurile pe care România trebuie să le ia pentru a limita criza financiară. „Să consolideze securitatea alimentară și independența energetică”

26 Apr, 17:46 • Bumbeneci Diana
Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României explică ce trebuie să facă România pentru a scăpa de criză.
Oficial BNR, despre măsurile pe care România trebuie să le ia pentru a limita criza financiară. „Să consolideze securitatea alimentară și independența energetică”

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României a oferit mai multe detalii despre primele măsuri necesare în contextul crizelor suprapuse. Conform specialistului, România trebuie să consolideze securitatea alimentară şi independenţa energetică, dar şi să dezvolte unele sectoare economice, anunță ZF.

Ce condiții trebuie să îndeplinească România pentru a depăși criza

Oficialul BNR susține că trebuie identificate firme autohtone competitive, cu potenţial, din domenii critice pentru România, şi ele să fie sprijinite prioritar de autorităţi.

„Stabilitatea şi rezilienţa sistemului bancar rămân o parte a soluţiei având capacitatea de a absorbi efectele unor şocuri neanticipate fără a afecta capacitatea de finanţare a economiei. Aşadar, situaţia bună în care se află astăzi sectorul bancar autohton este o premisă pentru dezvoltarea economică sustenabilă”, a transmis Florin Georgescu.

Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR
Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR

Ai mai putea citi: Pas important în lupta pentru aderarea la Schengen! Președintele Iohannis pleacă în Bulgaria

„În condiţiile deteriorării echilibrelor macroeconomice şi a persistenţei deficitelor gemene, având în vedere evoluţiile ciclurilor economice şi financiare, este necesar ca stimulentele să fie acordate într-o manieră mai echilibrată între companiile cu capital străin şi cele cu capital autohton”

România ar trebui să adopte, în noul context economic, social şi de securitate, un mix adecvat de măsuri economice care să vizeze consolidarea securităţii alimentare, asigurarea independenţei energetice în contextul conflictului de la graniţă, precum şi dezvoltarea unor sectoare economice generatoare de valoare adăugată ridicată, a mai transmis Florin Georgescu, prim-vice­guvernator al BNR, în cadrul conferinţei cu tema „Navigând printre crize suprapuse“ organizată de BNR şi ASE.

Tot în acest context, crizele suprapuse aduse în discuţie sunt criza resurselor energetice, criza alimentară, războiul de la graniţele României şi criza pandemică determinată de coronavirus.

Vezi și: Scandalul „Schengen” continuă! Iohannis distruge orice dezbatere cu privire la votul separat în JAI. „România nu renunță la Bulgaria”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult