- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oficial! Marcel Ciolacu pregătește ajutoare de 150 milioane de euro pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții

22 Jun, 15:25 • Lupu Alexandra
Marcel Ciolacu vrea să dea în acest an ajutoare de 150 milioane de euro pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții. Schema de ajutor va fi aprobată săptămâna viitoare.
Oficial! Marcel Ciolacu pregătește ajutoare de 150 milioane de euro pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții

Marcel Ciolacu se ține de promisiuni. A fost finalizat proiectul Ordonanței de urgență pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de materiale și produse de construcții. Proiectul are ca scop implementarea unui program de sprijin pentru acest sector, informează economedia.ro. Schema de ajutor va fi aprobată săptămâna viitoare.

Marcel Ciolacu are planuri mari pentru construcții

Marcel Ciolacu are planuri mari pentru domeniul construcțiilor. Concret, noul premier al României pregătește  ajutoare de 150 milioane de euro pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții.

Din acest punct de vedere, Ștefan Radu Oprea a declarat că măsurile propuse sunt cele care vor contribui la creșterea producției interne de materiale de construcții cu aproximativ 10%, respectiv, cu circa 500 milioane de euro. Totodată, numărul de importuri va fi redus și deficitul comercial va fi ameliorat.

Citește și despre: Ultima oră. Care sunt alimentele pentru care românii vor da mai puțini bani. Marcel Ciolacu: „Am primit deja răspunsul marilor lanțuri de magazine”

„Măsurile de sprijin pe care le propunem vor contribui la creșterea producției interne de materiale de construcții cu circa 10%, respectiv cu aproximativ 500 milioane euro și vor duce la scăderea importurilor și la reducerea deficitului comercial. De asemenea, vor fi menținute locurile de muncă din activitățile producătoare de materiale de construcții și din construcții precum și se vor crea aproximativ 20.000 locuri de muncă noi prin implementarea schemei de ajutor de stat”, a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea, potrivit unui comunicat al ministerului.

Construcții
Construcții

Schema de ajutor este valabilă pentru intervalul 2023 – 2027. Acordarea finanțării se va realiza cu încadrarea în creditele de angajament și creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei. Suma acordată pentru anul 2023 este de 150 milioane de euro. Valoarea maximă a ajutorului de stat nerambursabil este de 50 milioane de euro, dar totodată, nu mai mult de 75% din valoarea investiției.

Marcel Ciolacu a declarat în deschiderea ședinței de Guvern, de joia trecută, că săptămâna viitoare va fi aprobată schema pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții.

„În acest moment, România importă jumătate din materia primă folosită în obiectivele publice. Este evident că trebuie să venim cu anumite soluții, mai ales că aceste materiale de construcții sunt furnizate constructorilor după 3 sau 6 luni. Vorbim și de ritmul de investiții din România cu această măsură.

Mâine voi avea împreună cu alți ministri o întâlnire cu marii actori din domeniu, vom vedea dacă dânșii vor veni cu anumite modificări sau adăugări la această ordonanță și săptămâna viitoare va fi aprobată în ședința de Guvern”, a declarat Marcel Ciolacu.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: S-A DECIS! Ciolacu anunță două măsuri de patriotism economic. Ce se întâmplă cu produsele românești de la raft