- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

OMV a semnat acordul cu Turcia. Va acoperi exportul de până la 4 milioane de metri cubi de gaze naturale zilnic către România

27 Sep, 23:14 • Constantin Cristina
OMV a bătut palma cu Turcia. România va cumpăra milioane de metri cubi de gaze naturale, zilnic.
OMV a semnat acordul cu Turcia. Va acoperi exportul de până la 4 milioane de metri cubi de gaze naturale zilnic către România

Compania de petrol și gaze de stat din Turcia, BOTAŞ, a încheiat un acord cu OMV Petrom pentru a furniza României până la 4 milioane de metri cubi de gaze naturale zilnic. Turcia a convenit să furnizeze gaze naturale României printr-o conductă începând cu 1 octombrie și până la 31 martie 2025, conform unui comunicat emis miercuri de către Corporația Turcă de Conducte de Petrol (BOTAŞ), așa cum a fost raportat de publicația Daily Sabah, a precizat News.ro.

Citește și: Premierul Ciolacu anunță cel mai mare proiect de gaze naturale, Neptun Deep. OMV Petrom și Romgaz investesc 4 miliarde de euro „Va contribui la securitatea energetică a țării”

OMV a semnat acordul cu Turcia. Va acoperi exportul de până la 4 milioane de metri cubi de gaze naturale zilnic către România

Acordul încheiat între BOTAŞ și OMV Petrom din România, una dintre cele mai mari companii energetice din regiune, va permite exportul de până la 4 milioane de metri cubi (mcm) de gaze naturale pe zi către România. Acest acord are scopul de a asigura o aprovizionare stabilă cu gaze naturale pentru piața din România și de a consolida colaborarea în domeniul energetic între cele două țări.

OMV
OMV

Ambele companii au convenit să extindă colaborarea în diverse domenii, inclusiv transport, stocare, producție și tehnologii de energie verde, precum și în comerțul cu gaze naturale, conform anunțului făcut de BOTAŞ. Acest acord face parte dintr-o serie de înțelegeri privind exportul de gaze naturale prin conducte între Turcia și țările vecine. În luni recente, BOTAŞ a încheiat acorduri pentru furnizarea de gaze către Grecia, Bulgaria și Ungaria, subliniind rolul său în asigurarea securității energetice regionale și dezvoltarea relațiilor economice în domeniul energetic.

În ceea ce priveşte acordul companiei cu MVM din Ungaria de a vinde aproximativ 300 de milioane de metri cubi (mcm) de gaz, semnat luna trecută, a fost prima dată când Turcia a acceptat exporturile de gaze cu o țară cu care nu este învecinată.

A urmat apoi un acord de transport de până la 1,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale în cadrul unui acord pe 13 ani încheiat cu Bulgaria la începutul acestui an. În termen de trei ani, BOTAŞ speră să se claseze printre primele 10 exportatori din Turcia. În acest sens, corporația urmărește noi acorduri de export prin negocieri cu alte țări şi companii.

Alte articole: OMV a dat lovitura. Compania a făcut cea mai mare descoperire de gaze din ultimii zeci de ani din Austria. „Este o veste interesantă pentru OMV și clienții săi”