- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

OMV Petrom plănuiește investiții de 8 miliarde lei în 2024. Care sunt priorițățile companiei

12 Feb, 16:32 • Fundeanu Madalina
OMV Petrom va face investiții de 8 miliarde de lei în anul 2024. Din această sumă, 1,5 miliarde de lei sunt alocate pentru tranzacţii de achiziţii.
OMV Petrom plănuiește investiții de 8 miliarde lei în 2024. Care sunt priorițățile companiei

OMV Petrom a alocat în acest an suma de 8 miliarde de lei pentru investiţii, din care 1,5 miliarde de lei vor fi distribuite către tranzacţii de achiziţii, Anunțul a fost făcut luni de directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa, în cadrul unui eveniment de specialitate, citat de Agerpres.

OMV Petrom va face investiții de 8 miliarde de lei în anul 2024

„Nu am comunicat cu exactitate valoarea tranzacţiilor din motive de confidenţialitate (din 2023 – n.r.), însă ce am comunicat este pentru anul 2024. OMV Petrom o să intre în cea mai intensă perioadă de investiţii din istoria companiei.

Şi practic avem o valoare totală planificată a investiţiilor OMV Petrom de 8 miliarde de lei, din care 1,5 miliarde de lei este o sumă estimată pentru tranzacţiile de achiziţii, atât pentru finalizarea acestor tranzacţii menţionate, cât şi pentru alte oportunităţi pe care le vom identifica anul acesta”, a spus Alina Popa, la videoconferinţa Deloitte „Cum a evoluat piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2023 şi ce urmează în 2024? Ce presupune pregătirea pentru o tranzacţie?”.

Te-ar putea interesa și: Sebastian Burduja s-a întâlnit cu 2 comisari UE în SUA. Ministrul român le-a cerut finanțare pentru energia nucleară și amânarea închiderii termocentralelor

OMV Petrom
OMV Petrom

Întrebată care sunt domeniile spre care îşi îndreaptă atenţia compania, ea a răspuns: energia regenerabilă, atât proiecte eoliene cât şi fotovoltaice, biocombustibili, soluţii alternative pentru mobilitate – reţele de încărcare electrice, captare – stocare de dioxid de carbon şi hidrogen.

„Strategia de achiziţii de M&A este parte din strategia OMV Petrom, o strategie de transformare către un viitor cu emisii reduse de carbon în care noi ţintim poziţia de leader în tranziţia energetică din Europa de Sud Est şi în care ne-am asumat nişte obiective foarte clare când vine vorba de reducerea de emisii de carbon.

Am anunţat un buget de 11 miliarde (de euro – n.r.), 35% din investiţiile noastre, practic 3,7 miliarde de euro sunt destinate activităţilor cu emisii de carbon reduse sau fără emisii de carbon, fiind atât proiecte de achiziţii cât şi proiecte de creştere organică dezvoltate intern de OMV Petrom”, a spus Alina Popa.

În plus, directorul financiar al OMV Petrom a fost întrebată dacă la nivelul companiei există o divizie specializată, iar Alina Popa a spus că a fost dezvoltată o echipă proprie de M&A, dar compania lucrează şi cu consultanţi, atât pentru identificarea oportunităţi, cât şi pentru evaluare sau semnarea contractelor.

Astfel, OMV Petrom va investi 11 miliarde de euro până în 2030 pentru reducerea emisiilor de carbon, acesta fiind cel mai mare plan de investiţii private în sectorul energetic din România, potrivit Strategiei 2030 a companiei „Transformare pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, publicată anul trecut pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Vezi și: Ajutor în valoare de 80 de milioane de euro pentru TAROM. Sorin Grindeanu: „Aici vorbim de acel plan acceptat de Comisia Europeană de restructurare a Tarom-ului”