- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

OMV Petrom se așteaptă la un profit de 5,1 miliarde de lei în 2024. Gigantul estimează o scădere a producției de hidrocarburi, dar o creștere a celei de energie electrică

19 Mar, 22:19 • Adrian Popovici
OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din Europa de Sud-Est, a estimat pentru acest an un prodit de peste 5,1 miliarde, asta pe fondul unor vânzări aproape identice cu cele din 2023 dar și al unor cheltuieli în scădere.
OMV Petrom se așteaptă la un profit de 5,1 miliarde de lei în 2024. Gigantul estimează o scădere a producției de hidrocarburi, dar o creștere a celei de energie electrică

OMV Petrom, una dintre cele mai importante companii de petrol și gaze din România, se așteaptă la o creștere semnificativă a profitului net pentru anul în curs, ajungând la 5,17 miliarde de lei. Această estimare reflectă o majorare cu aproximativ o treime față de anul precedent, conform rapoartelor companiei. Cu toate acestea, perspectivele optimiste ar putea fi umbrite de recentele propuneri legislative și de volatilitatea pieței, conform Profit.ro.

Bugetul companiei, alcătuit conform legislației în vigoare, prevede un cadru de prețuri reglementate pentru gazele naturale și energia electrică. Astfel, veniturile estimate se bazează pe prețuri de vânzare stabilite la 150 lei/MWh pentru gaze și 450 lei/MWh pentru energia electrică, conform legii în vigoare.

Cu toate acestea, planurile guvernului de a ajusta aceste prețuri reglementate ar putea influența semnificativ perspectivele financiare ale OMV Petrom. Propunerile recente includ reducerea prețului gazelor naturale la 120 lei/MWh și a prețului energiei electrice la 400 lei/MWh. Aceste schimbări ar putea afecta veniturile companiei, deoarece prețurile reglementate joacă un rol crucial în bugetul acesteia.

Citește și: OMV Petrom plănuiește investiții de 8 miliarde lei în 2024. Care sunt priorițățile companiei

OMV Petrom. Foto arhivă
OMV Petrom. Foto arhivă

Cum a evoluat profitul OMV Petrom anul trecut?

Trebuie menționat că experiența recentă arată că estimările initiale ale profitului OMV Petrom pot să nu se materializeze în realitate. Anul trecut, compania și-a planificat un profit net de peste 4,4 miliarde lei, însă intervențiile guvernamentale, în special în domeniul fiscal, au condus la o subestimare a acestui profit cu aproximativ jumătate de miliard de lei.

Printre factorii care contribuie la creșterea estimată a profitului pentru anul 2024 se numără eliminarea contribuției de solidaritate, care a fost de 2,7 miliarde lei, și reducerea impozitului pe cifra de afaceri la 0,5%, ceea ce ar duce la o diminuare semnificativă a cheltuielilor cu impozitele.

Totuși, perspectiva generală a pieței de petrol și gaze rămâne incertă. OMV Petrom anticipează o scădere a producției totale de hidrocarburi, cu o accentuare a declinului în cazul gazelor naturale și petrolului. Aceste proiecții reflectă schimbările din industrie, dar și o revizie planificată a centralei electrice de la Brazi, care va impacta vânzările de energie electrică.În timp ce vânzările de gaze sunt prognozate să scadă, cele de energie electrică ar urma să crească semnificativ. În plus, se așteaptă o ușoară majorare a vânzărilor de produse rafinate, în contextul unei cereri locale în creștere.

Citește și: OMV Petrom nu va mai importa țiței din Rusia. Anunțul vine după ce OMV, compania-mamă, a atins un nivel record de dependență de gazele rusești în 2023

Tags: