- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

OMV Petrom nu va mai importa țiței din Rusia. Anunțul vine după ce OMV, compania-mamă, a atins un nivel record de dependență de gazele rusești în 2023

20 Feb, 07:59 • Adrian Popovici
OMV Petrom dă asigurări că nu va mai cumpăra țiței, gaze sau alte produse petroliere fără documente de origine care să confirme că acestea nu vin din Rusia. Această măsură este în contrast cu politica companiei-mamă austriace, OMV, care rămâne puternic dependentă de importurile de gaze din Rusia. În luna decembrie, OMV a atins un nivel record de dependență, de 98%, față de aceste importuri.
OMV Petrom nu va mai importa țiței din Rusia. Anunțul vine după ce OMV, compania-mamă, a atins un nivel record de dependență de gazele rusești în 2023

CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, a afirmat într-un interviu acordat pentru Profit.ro că compania pe care o conduce nu va mai face achiziții de țiței, gaze sau alte produse petroliere fără documente de origine care să confirme că acestea nu vin din Rusia. Această măsură este în contrast cu politica companiei-mamă austriace, OMV, care rămâne puternic dependentă de importurile de gaze din Rusia. În luna decembrie, OMV a atins un nivel record de dependență, de 98%, față de aceste importuri. Începând cu martie 2022, OMV Petrom a întrerupt importurile de țiței rusesc, în contrast cu decizia companiei-mamă austriece, OMV.

„În prezent, majoritatea țițeiului importat de OMV Petrom provine din Azerbaidjan și Kazahstan. Cumpărăm și ceva gaz, de exemplu contractul semnat cu Botas (compania de stat din Turcia), însă ne asigurăm că obținem certificatele de origine care să autentifice că nu este de proveniență rusească. Și, de asemenea, solicităm certificate de origine și în cazul produselor petroliere, pentru că achiziționăm și astfel de produse din Europa și Asia”, a subliniat Verchere.

OMV Petrom, ca cel mai mare producător de petrol din România și din regiune, își facilitează sarcina în ceea ce privește țițeiul. Deși 30% din materia primă este importată, 70% provine din producția internă. Capacitatea robustă a rafinăriei permite procesarea diverselor tipuri de țiței, inclusiv cel din vestul Africii.

„70% din materia primă procesată la Petrobrazi provine din producția internă și 30% este importată. 3 milioane de tone vs un milion tone. Am testat rafinăria cu diferite tipuri de țiței și a rezultat că e destul de robustă, putând procesa inclusiv țiței din vestul Africii, de exemplu”, explică CEO-ul companiei.

Citește și: OMV Petrom raportează un profit net de 4,03 miliarde lei, în scădere cu 61% în 2023. Compania propune un dividend de bază în creștere cu 10%

Sursă foto: OMV Petrom
Sursă foto: OMV Petrom

Cât petrol a procesat OMV Petrom în 2023?

În 2023, la rafinăria Petrobrazi, OMV Petrom a procesat 3,84 milioane de tone de țiței, cu o rată de utilizare de 80% și o marjă de rafinare de 13,96 dolari/baril, în scădere cu 16% față de anul precedent, când a fost de 16,59 dolari/baril. Totuși, relația energetică istorică dintre Austria, reprezentată de OMV, și Rusia pare să se apropie de un punct final.

În urma anunțului ministrului austriac al energiei privind intenția de reziliere a contractului pe termen lung cu Gazprom, OMV a renunțat și la un alt proiect „strategic” ruso-austriac: extinderea oleoductului Prietenia (Druzhba) de la Bratislava la Viena.

În prezent, Austria nu mai importă petrol din Rusia. În contrast cu importurile de gaze, importurile de petrol rusesc ale Austriei erau reduse chiar și înainte de declanșarea războiului din Ucraina. În 2021, doar 7,34% din importurile de țiței austriec proveneau din Rusia, majoritatea fiind asigurate din Kazahstan (38,5%), Libia (21,6%) și Irak (19,3%).

Te-ar putea interesa și: OMV Petrom plănuiește investiții de 8 miliarde lei în 2024. Care sunt priorițățile companiei