- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Orașul din România în care nu există spital, gaze sau canalizare de mai bine de 20 ani. „Noi suntem declarați oraș doar ca taxe-impozite și atât”

23 Apr, 14:59 • Lupu Alexandra
Într-un oraș din România, oamenii trebuie să trăiască fără gaze, canalizare sau spital. Iată ce spun localnicii.
Orașul din România în care nu există spital, gaze sau canalizare de mai bine de 20 ani. „Noi suntem declarați oraș doar ca taxe-impozite și atât”

Orașul Căzănești, din județul Ialomița, este cel în care localnicii plătesc taxe și impozite, dar cu toate acestea, nu au gaze, canalizare sau spital. Din cauza lipsurilor, tot mai multe persoane au ales să plece: cel mult 3 mii de oameni au rămas, însă dezamăgiți de promisiuni și de acțiunile din conducere, relatează digi24.ro.

Orașul din România fără condiții

Localnicii din Căzănești trăiesc fără canalizare, gaze, asfalt și spital, în ciuda faptului că plătesc toate taxele și impozitele. Din cauza tuturor condițiilor precare din oraș, tot mai multe persoane au ales să plece. Ultimul recensământ arată că, în ciuda faptului că în acte este oraș, locuitorii sunt cât într-un sat: 2.938.

De mai bine de 20 ani, Căzănești este declarat oraș în acte, la solicitarea a doi deputați și un senator PSD, dar cu toate acestea, condițiile lasă de dorit. Sursa citată a relatat un dialog dintre reporteri și doi cetățeni care au rămas în oraș, dar care se arată cu adevărat nemulțumiți de cum se prezintă situația.

Citește și: Vacanța în România, mai scumpă decât în destinațiile celebre de lux! Turiștii se declară șocați

– E ca la oraș sau ca la țară?

– Ca la țară!

– Mai slab ca la țară. Cum era odată comuna… Era fruntașă. Până să devină oraș era cea mai frumoasă. Iar acum e cea mai urâtă.

– Ce vă lipsește, să fie confortul ăla bun?

– A… lipsesc multe, dom`ne.

– Multe, multe…

– Dacă n-ai oameni ca lumea la conducere, degeaba.

– Vă referiți la primărie?

– În general!

– Se promite că se fac toate străzile asfaltate… s-a făcut jumătate și jumătate a rămas așa. La gară dacă intri cu mașina, ăla ești.

– Se promite și acum spune că nu sunt bani.

– Noi am fost regiunea București.

– Și? V-ar conveni să redeveniți iar?

– Pentru noi nu mai contează.

– De ce? 

– Păi… mâine – poimâine… dăm ortul.

– Trei ani de zile se tot lucrează la canalizare și nu se dă de cap la ea.

– N-aveți canalizare?

– E coloana băgată…

Căzănești, județul Ialomița
Căzănești, județul Ialomița

– Păi dar nu stați la oraș?

– Ba da, stăm la oraș. Suntem declarați oraș din o mie nouă sute toamna.

– Nu are cetățeanul aici confort de oraș?

– Nu. Nu. Noi suntem declarați oraș doar ca taxe-impozite și atât.

– Doar atât?

– Atât!

Câteva blocuri cu etaj sunt situate la marginea Căzăneștului. Gara nu are nici ea un aspect prea orășenesc. Doar 8 trenuri circulă toată ziua, dar mai mult decât atât, nu există apă potabilă sau toalete. Întrebat despre posibilitatea de a lega administrativ Căzăneștiul cu orașe mult mai bine dezvoltate, primarul a declarat că, deși au tot existat discuții despre regionalizare, nu s-a făcut nimic. Mai mult decât atât, Stelian Traian menționează că este mai simplu să accesezi fonduri „cât ești sub conducerea ta”, afirmând că ar trebui să rămână totul exact așa cum este.

Te-ar putea interesa și: Ce se va întâmpla în România după reorganizarea administrativă?! 38 de orașe ar putea deveni comune, iar județele ar trebui să se comaseze cu alte localități