- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ordonanța austerității taie compensările din facturile la energie. Datoria Ministerului Energiei față de furnizori

11 May, 21:54 • Constantin Cristina
O nouă ordonanță îi poate lăsa pe oameni fără compensările din facturile la energie. Subiectul de zile mari a fost mereu pasat de la un minister la altul.
Ordonanța austerității taie compensările din facturile la energie. Datoria Ministerului Energiei față de furnizori

Ordonanța austerității ar putea tăia în orice moment compensările din facturile la energie. Două ministere, respectiv Ministerul Muncii și Ministerul Energiei trebuie să suporte din bugetele proprii, parte din compensările pe care românii le primesc la facturile la curent și gaze, a informat antena 3 CNN.

Vezi și: Ordonanța austerității a fost publicată! Guvernul a decis de unde se taie bani și reduce cu 50% personalul de la stat

Ordonanța austerității taie compensările din facturile la energie

Ministerul Energiei a transmis cu o zi înainte de a fi aprobată, o botă guvernului și Ministerului de Finanțe prin care spune:

„Până la data prezentei, suma totală rămasă de virat aferentă cererilor de decontare/ regularizare depuse la Ministerul Energiei în conformitate cu OUG 118/2021 este în cuantum total de 1,33 miliarde de lei”, potrivit documentului trimis de ministerul Energiei.

ordonanța austerității
ordonanța austerității

Aceasta este datoria pe care o are în prezent doar Ministerul Energiei către furnizori, pentru compensări.

„Raportat la cele prezentate anterior, la data prezentei Ministerul Energiei nu dispune de fonduri financiare care pot fi alocate în vederea punerii în aplicare a prevederilor articolului 11 din OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare – adică ordonanța austerității”, se mai arată în document.

De asemenea, și Ministerul Muncii se află în aceeași situație și nu are bani să plătească compensațiile românilor.

„Toți specialiștii în energie au avertizat că acest proiect nu este sustenabil.Este important de verificat care sunt industriile vulnerabile, care sunt firmele vulnerabile și care sunt casnicii vulnerabili. Conform ultimelor calcule disponibile, noi aveam să cheltuim pe aceste compensări 3% din PIB. Nici bugetul educației nu este atât, iar noi plăteam pe aceste compensări din simplu fapt că nu puteam să identificăm un mod corect consumatorii vulnerabili de energie. Acest subiect a fost mereu pasat de la un minister la altul și nici până acum, la 10 de ani de la adoptarea legii energiei din 2012, România nu are un plan de combatere a sărăciei energetice”, a spus Corina Murafa, expert politici energetice.

Alte articole: Ordonanța austerității intră în vigoare săptămâna aceasta! Ce măsuri va lua Guvernul