- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ordonanța austerității a fost publicată! Guvernul a decis de unde se taie bani și reduce cu 50% personalul de la stat

09 May, 08:23 • Lupu Alexandra
Guvernul a decis! Iată care sunt românii care trebuie „să strângă cureaua”, conform planului de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
Ordonanța austerității a fost publicată! Guvernul a decis de unde se taie bani și reduce cu 50% personalul de la stat

Ministerul Finanțelor a publicat luni seară proiectul de ordonanță de urgență, în ceea ce privește măsurile fiscal-bugetare, pentru reducerea cheltuielilor de la stat, informează stiripesurse.ro. Supranumit „ordonanța austerității”, actul normativ urmează să introducă o serie de tăieri de cheltuieli la nivelul autorităților și instituțiilor publice și aduce multe schimbări în ceea ce privește numărul de posturi ocupate și ocuparea următoarelor funcții la stat.

Cum a decis Guvernul să reducă cheltuielile

În primul rând, instituțiile de stat trebuie să adopte o serie de măsuri pentru a reduce cu 10% cheltuielile cu bunuri și servicii. Totodată, ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante (cu excepție posturilor unice) va fi suspendată, potrivit „ordonanței austerității”, publicată de Ministerul de Finanțe.

„Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, au obligaţia de a dispune măsurile necesare, în vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul „Bunuri şi servicii”, exclusiv sumele nerepartizate, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (5) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în document.

În continuare, Guvernul a decis să reducă cu 50% numărul de posturi aferente cabinetelor constituite la nivelul funcțiilor de demnitate publică din interiorul administrației publice centrale. În proiectul de act normativ se propune ca Executivul să aprobe în fiecare lună limite de credite de angajament și credite bugetare, pentru ordonatorii principali de credite finanțați integral de la bugetele asigurărilor sociale de stat și bugetele fondurilor speciale.

Citește și despre: Cine sunt miniștrii care vor rămâne în noul Guvern după rotația premierilor. Răsturnare de situație, ce se întâmplă cu Nicolae Ciucă

Totodată, Guvernul a mai decis că autoritățile și instituțiile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, nu mai au voie să achiziționeze, preia în leasing sau să închirieze autoturisme, mobilier sau aparatură birotică. Pe de altă parte, se suspendă organizarea de concurs sau examen pentru ocuparea posturilor vacante temporare.

Guvern
Guvern

„Prin excepţie, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget, respectiv prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile publice locale.

Pentru posturile pentru care s-a desfăşurat proba scrisă a concursurilor sau examenelor sau, după caz, proba practică, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se pot continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată”, se precizează în proiect.

În nota de fundamentare care însoțește proiectul se arată că România se află în procedură de deficit excesiv încă din aprilie 2020, întrucât deficitul bugetar a depășit pragul de 3% din PIB în 2019. Necesitatea menținerii angajamentului de consolidare fiscală și în perioada următoare reprezintă o condiție pentru atragerea fondurilor europene din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR).

„Începând cu anul 2021, deficitul bugetar a intrat pe o traiectorie de ajustare în linie cu recomandarea Consiliului, dar se află încă la un nivel foarte ridicat.

Atingerea ţintelor de deficit pentru perioada 2023-2024 contribuie în acelaşi timp la diminuarea dezechilibrelor macroeconomice – scăderea inflaţiei, implicit a ratelor dobânzilor, a deficitului comercial şi de cont curent al balanţei de plăţi, precum şi la stabilitatea cursului valutar”, subliniază proiectul.

„Adoptarea măsurilor care să asigure continuarea ajustării deficitului bugetar este esenţială în contextul în care se prefigurează o decelerare economică în acest an, în linie cu încetinirea anticipată la nivelul UE – principalul partener comercial al ţării noastre”, se mai arată în document.

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu face prima promisiune în numele Guvernului. Ce are de gând să facă liderul PSD, atunci când va ajunge premier