- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Panouri fotovoltaice 2023. Modificări importante în programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Tichetele se dau pe regiuni

28 Mar, 16:28 • Stefan Simion
Panouri fotovoltaice 2023. Programul Casa Verde Fotovoltaice va fi lansat pe regiuni, a anunţat ministrul Mediului, Tanczos Barna. decizia a fost luată avânhd în vedere interesul crescut, ceea ce ar putea determina încărcarea platformei informatice.
Panouri fotovoltaice 2023. Modificări importante în programul Casa Verde Fotovoltaice. Tichetele se dau pe regiuni

Panouri fotovoltaice 2023. Aplicaţia pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 pentru persoane fizice ar putea fi deschisă la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie.

Interesul a crescut enorm în urma acestei crize energetice care a lovit toată Europa. Dintr-un program anexă, programul Casa Verde Fotovoltaice a devenit un program foarte, foarte căutat, motiv pentru care am şi crescut semnificativ bugetul faţă de anul trecut. Anul trecut peste 40.000 de contracte de finanţare multe dintre ele deja instalate şi plătite. Apropo de lecţiile învăţate.

Anul acesta prima dată beneficiarul primeşte notificarea cu privire la acceptarea în program şi după aceea se duce şi alege instalatorul. Anul trecut, acum doi ani, ordinea a fost inversă şi instalatorii decideau cu cine au chef să lucreze sau cu cine nu au chef să lucreze sau pe cine pune pe primul loc pe listă când încarcă proiectele în sistem şi pe cine pune pe ultimul corect. Nu a fost un sistem corect, dar aşa l-am găsit şi trebuia să îl terminăm că era pe fonduri europene parţial”, a afirmat ministrul Mediului.

Panouri fotovoltaice 2023. Modificări importante în programul „Casa Verde Fotovoltaice”

Tanczos Barna a enumerat modificările care au fost aduse programului în 2023.

În anul 2023, după ce se primesc notificările de acceptare în program de către beneficiari, de către persoana fizică, persoana fizică se duce şi caută un instalator din lista instalatori autorizaţi de pe siteul AFM. Asta este o primă modificare. Bugetul triplat este iarăşi un pas înainte.

Vom implementa regula ca cel care beneficiază de acest program să aibă şi un extras de carte funciară pe numele beneficiarului şi pe adresa beneficiarului ca să eliminăm acele încercări de a folosi sistemul pentru a instala panouri fotovoltaice pe casele de vacanţă şi alte locaţii mai puţin importante. Deci ne concentrăm pe casele de locuit unde îşi are domiciliul, unde şi oficial figurează cu adresă cu tot”, a explicat Tanczos Barna.

Citeste si Programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2023 lansat cu modificări majore. Ce se schimbă pentru români

Panouri fotovoltaice 2023. Mai puţine documente pentru înscrierea în program

O veste bună este aceea că vor fi cerute mai puţine documente pentru înscrierea în program.
Vom scurta procedurile prin reducerea documentelor necesare. În afară de buletin şi extrasul de carte funciară nu o să mai fie nevoie de alt document. Nu are voie să aibă datorii la stat, dar acest lucru este deja normal şi este o condiţie obligatorie. Vom lansa programul mai mult ca sigur pe regiuni pentru a evita supraîncărcarea sistemului informatic. Interesul este deosebit de mare şi pentru a evita supraîncărcarea platformei informatice vom lansa programul pe regiuni pentru a reduce numărul de accesări în aceeaşi zi.
Vom aloca sumele în funcţie de numărul de cetăţeni care locuiesc în zona respectivă, proporţional, din bugetul total pentru a nu discrimina sau pentru a dezavantaja sau avantaja nicio regiune”, a anunţat ministrul Mediului.
Citeste si Casa Verde Fotovoltaice 2023. Noi reguli pentru programul care „începe” cu o amânare

„Casa Verde Fotovoltaice” 2023 în continuare în subordinea AFM

Panouri fotovoltaice 2023. Acest program va fi în continuare în subordinea Administrației Fondului pentru Mediu, cu toate că, în declarațiile anterioare ale oficialilor, s-a dat se înţeles că analiza dosarelor va fi făcută la nivel de primării, pentru a fi evitată lentoarea AFM. Autoritatea ar fi urmat să fie doar un ordonator de plăți.

„Analiza dosarelor de validare, verificarea de către AFM a eligibilității beneficiarilor finali și a documentelor depuse în vederea decontării, prin eșantion, se poate realiza prin externalizarea serviciilor aferente acestor activităţi sau prin cooptarea de personal din alte instituţii publice sau autorităţi publice centrale, cu aprobarea conducătorilor acestora”, se arată în Ghidul de finanțare pentru programul “Casa Verde Fotovoltaice” 2023.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult