- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Parlamentarii violenți fizic sau verbal sunt vizați! Indemnizațiile tăiate la jumătate vin la pachet cu alte interdicții

26 Jun, 23:41 • Constantin Cristina
Indemnizația parlamentarilor va fi redusă la jumătate dacă parlamentarii devin agresivi verbal sau fizic cu un alt coleg. Cât timp va fi aplicată sancțiunea?
Parlamentarii violenți fizic sau verbal sunt vizați! Indemnizațiile tăiate la jumătate vin la pachet cu alte interdicții

Noi reguli pentru parlamentari! Indemnizațiile vor fi reduse la jumătate, dacă aceștia devin agresivi verbal sau fizic cu un alt coleg. Decizia vine din partea Comisiei pentru Statutul senatorilor și deputaților, a informat Agerpres.

Citește și: Situație dramatică! Întâlnirea la PÎCCJ, privind pensiile de serviciu, nu i-a convins pe magistrați să renunțe la protest! 20 de Parchete funcționează cu un singur procuror

Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost modificat „în sensul diversificării şi înăspririi normelor referitoare la disciplina parlamentară, cu scopul corelării dispoziţiilor sancţionatorii prevăzute de Statutul parlamentarilor şi de regulamentele celor două Camere”, se menționează în raportul Comisiei.

Parlamentarii vor fi sancționați pe o perioadă de șase luni și vor fi taxați cu reducerea cu până la 50% a indemnizațiilor. Măsura va fi supusă votului, marți, în Parlament.

Parlamentarii violenți fizic sau verbal sunt vizați! Indemnizațiile tăiate la jumătate vin la pachet cu alte interdicții

Exprimarea votului prin mijloacele electronice prin utilizarea cardului de vot electronic al unui alt parlamentar, pentru desfășurarea unui banner în plen sau în sălile în comisiilor comune, pentru înregistrarea sau transmiterea, în direct, a şedințelor comisiilor comune, pentru violența fizică utilizată împotriva unui alt parlamentar sau demnitar, pentru violența verbală constând în țipete, injurii, amenințări, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar sau alt demnitar.

parlamentari
parlamentari

Violența verbală se referă țipete, înjurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar sau alt demnitar se poate sancționa prin reducerea duratei luării de cuvânt la maximum 10 secunde pe intervenție pentru o perioadă de până la trei luni în cadrul ședințelor comune ale celor două camere, începând cu ziua aplicării sancțiunii disciplinare.

De asemenea, o altă sancțiune este retragerea și punerea la dispoziția secretariatului general al Camerei Deputaților sau al Senatului, tot pe o perioadă de șase luni personalului angajat sau autoturismelor repartizate grupului parlamentar care prin acțiunile sale pune în pericol bună a funcționare şi siguranța autorității publice a demnitarilor sau a angajaților acesteia în incinta Parlamentului.

„Abaterile care implică aplicarea sancţiunilor se constată de către Comisia care are în competenţă analiza problemelor de disciplină la nivelul camerei al cărui membru este parlamentarul a cărui sancţionare se propune la sesizarea preşedintelui de şedinţă, a unui grup parlamentar ori a unui deputat sau senator. Sesizarea se adresează preşedintelui camerei respective, în termen de cel mult 30 de zile de la data săvârşirii faptei”, se mai arată în raportul Comisiei pentru Statutul senatorilor şi deputaţilor.

Alte articole: Ce notă a obținut președintele Klaus Iohannis la Bacalaureat. „A fost întotdeauna, în cei 4 ani, printre cei mai buni din clasă