- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Paște 2023. Cât costă un mediu tradițional la restaurant de Sărbătorile Pascale. Românii preferă să gătească decât să arunce cu banii

26 Mar, 18:50 • Constantin Cristina
Venirea Paștelui aduce presiuni pe buzunarele românilor. Chiar dacă mai este o lună, oamenii deja se gândesc ce să pună pe masă de sărbători, iar alții se gândesc cât costă o masă tradițională la restaurant.
Paște 2023. Cât costă un mediu tradițional la restaurant de Sărbătorile Pascale. Românii preferă să gătească decât să arunce cu banii

Paște 2023. În mai puțin de o lună, iepurașul este așteptat de români, aceștia începând să se gândească de pe acum ce vor pune pe masa de sărbători. Unii preferă să gătească toate preparatele specifice Paștelui în casă, iar alții preferă să meargă la un restaurant să guste din preparatele tradiționale, fără a mai face deranj acasă, a relatat spynews.ro.

Citește și: Meteo Paște 2023. ANM a actualizat prognoza meteo până pe 17 aprilie

Masa specifică a devenit o adevărată îngrijorare pentru români, factorul principal fiind costurile explozive din comerț. Așadar, prețurile mari vor fi o problemă atât pentru românii care sărbătoresc Paștele acasă, cât și pentru cei care vizitează localurile.

Costul unui meniu complet de Paște

Având în vedere prețurile explozive ce au avut loc în ultima perioadă, la alimentele de bază, proprietarii restaurantelor s-au văzut și ei obligați să mărească prețurile, pentru a nu suferi pierderi. Cine alege să se bucure de o masă festivă de Paște la un local va trebui să aibă în buzunar minim 500 de lei, deoarece un meniul pleacă de la suma de 500 de lei pentru patru persoane. Meniul conține preparate tradiționale, cum ar fi: drob, cozonac și pască. Costurile s-au mărit cu 30% mai mult față de anul trecut, a menționat sursa citată.

masă tradițională de Paște
masă tradițională de Paște

„Anul acesta, chiar dacă am trecut printr-o perioadă foarte grea, cozonacul va rămâne la același preț, anume 70 de lei. Pasca va fi tot 70 de lei”, a declarat un producător, conform Antena 3 CNN.

Mielul, preț alarmant în restaurante

După cum am observat, toate preparatele de mai sus precizate s-au scumpit cu mult, de asemenea ar trebui să ne așteptăm la o creștere majoră și la porția de miel. Așadar, românii care merg la restaurante, vor trebui să plătească în medie 120 de lei pentru o porție de drob de miel. Cine dorește să se răsfețe, își poate comanda în loc de drob de miel, friptură de miel, care ajunge la 200 de lei.

Cum fără ouă roșii nu există Paștele, 10 bucăți de ouă simbolice ajung la suma de 35 de lei, iar cozonacul costă cu 20 de lei mai mult față de anul precedent, a spus sursa citată.

Alte articole: Prețurile vor bubui de Paște! Românii vor cheltui cel mai mult pe cumpărături „Nu exclud să avem cele mai mari prețuri din ultimii 30 de ani”