- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețurile vor bubui de Paște! Românii vor cheltui cel mai mult pe cumpărături „Nu exclud să avem cele mai mari prețuri din ultimii 30 de ani”

20 Mar, 16:38 • Constantin Cristina
Se anunță cele mai mari prețuri de Paște. Românii vor trece prin cea mai costisitoare perioadă, în care inflația crește de la o lună la alta, iar la cumpărături este resimțită cu ușurință de toti clienții.
Prețurile vor bubui de Paște! Românii vor cheltui cel mai mult pe cumpărături „Nu exclud să avem cele mai mari prețuri din ultimii 30 de ani”

Românii se vor confrunta cu cea mai solicitantă și costisitoare perioadă din ultimii ani. Odată cu venirea Sărbătorilor Pascale, vin și măririle prețurilor în supermarketuri.

Inflația crește din ce în ce mai mult, fără niciun gând de scădere. Rata anuală a inflației în februarie 2023 a crescut cu 0,4%, adică de la 15,1% cât era în prima lună a anului, la 15,5%, a anunțat ziare.com.

Citește și: Prețurile au explodat înainte de Paște. Cât costă o legătură de ceapă în piețe

Lucrul resimțit adesea de clienți în momentul în care fac cumpărături este la mărfurile alimentare care s-au scumpit cu 22,35%. Din ianuarie până în februarie, vorbim de un interval de o lună, mărfurile alimentare s-au scumpit cu legumele și conservele de legume cu 4,88%, cartofii cu 4,61%, peștele proaspăt cu 2,78%, brânza cu 2,26%, ouăle, cu 1,33%, zahărul – 1,23%, laptele – 1,01%, carnea de pasăre – 1,2%, produsele de morărit şi panificaţie cu 1,13%, dar şi berea, cu 1,63%.

Prețuri explozive de Paște din ultimii 30 de ani

Adrian Negrescu, consultant economic, se gândește la posibilitatea în care prețurile ar putea ajunge la pragul cel mai înalt întâlnit din ultimii 30 de ani.

„Prețurile produselor alimentare se vor afla în prim plan în perioada următoare și nu exclud ca de Paște să avem cele mai mari prețuri din ultimii 30 de ani, din România. Este vorba despre dorința supermarketurilor de a specula vânzările în creștere cu ocazia sărbătorilor.Inflația se va diminua semnificativ din a doua parte a anului măcar din prima efectului de bază. Anul trecut prețurile au crescut cel mai mult în toamna lui 2022, astfel că în toamna lui 2023 nu vom mai putea înregistra creșteri de peste 20-30% cât am văzut atunci. Prețurile se vor tempera, dar vor continua să crească. Puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă pe tot parcursul acestui an, iar presiunea pe consum, principalul motor al economiei, se va accentua. Abia din 2024, în cazul în care toate stelele se vor alinia din punct de vedere economic, să ne așteptăm la o reducere semnificativă a inflației și la o revenire a consumului”, a explicat Adrian Negrescu.

Prețuri explozive de Paște
Prețuri explozive de Paște

 

Inflația în scădere până la sfârșitul anului 2023

BNR a prezis o scădere în forță de la 11,2% până la 7%, în ceea ce privește rata anuală a inflației până la finalul anului curent, iar pentru 2024, instituția a anunțat că rata inflației va ajunge la sub 4,5%, a relatat sursa citată.

„Datele sunt bazate pe informaţiile din prezent şi cu politicile care ştim că vor fi urmate, nu sunt nerealiste. Însă, au un anumit grad de risc. Nu ştim ce se va întâmpla cu războiul de la graniţă, nu ştim ce se va întâmpla cu preţurile produselor de bază. Este o prognoză foarte temperată. Nu ne-am aventurat să spunem: doborâm inflaţia. Suntem extrem de temperaţi”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei din februarie 2023.

Adrian Negrescu este de acord cu prognoza realizată de BNR, în care se spune că inflația va ajunge în scădere până la finalul anului 2023. Consultantul adaugă faptul că motivul exploziei prețurilor din România este dat de „problema energiei și a gazelor”.

„Inflația va continua să crească în România cu rate de peste 10% în lunile următoare și abia din a doua parte a anului, probabil din toamna acestui an, să ajungem la o inflație de 8-9%. Depinde însă de modul în care autoritățile vor gestiona problema energiei și a gazelor, fiind principalele cauze ale creșterilor de prețuri din România. În momentul de față avem prețuri plafonate la energie și gaze, prețuri care sunt mai mari decât cele din piața liberă. Noi am plafonat prețul gazelor la 0,31 de lei pe kilowatt/ oră în condițiile în care în piață prețurile sunt pe la 0,24. Deci cred că o flexibilizare a acestui mecanism de plafonare în sensul scăderii costurilor cu energia și gazele ar ajuta atât românii, cât și firmele care sunt nevoie să plătească sume mai mari pentru aceste principale utilități care duc la scumpirile din economie. Dacă vom menține aceste praguri de preț, inflația va continua să crească”, a declarat Adrian Negrescu.

Alte articole: Legumele au ajuns la prețuri record în România! Cât a ajuns 1 Kg de roșii, chiar în Postul Paștelui