- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Patriarhul Daniel cere sprijinul Guvernului pentru majorarea salariilor personalului neclerical. „Unităţile de cult întâmpină dificultăţi crescute”

10 Apr, 22:20 • Bumbeneci Diana
Patriarhul Daniel cere majorarea salariilor personalului neclerical la nivelul salariului minim pe economie. Oficialul BOR a cerut sprijinul Guvernului.
Patriarhul Daniel cere sprijinul Guvernului pentru majorarea salariilor personalului neclerical. „Unităţile de cult întâmpină dificultăţi crescute”

Patriarhul Daniel a luat parte la o întâlnire a reprezentanților cultelor cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Investiţiilor, Teodora Preoteasa. Oficialul susține că reprezentanții cultelor au nevoie de un sprijin financiar mai mare.

Patriarhul Daniel vrea majorarea salariilor personalului neclerical

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a cerut creşterea salariului personalului neclerical la nivelul salariului minim pe economie.

„Aşteptăm cu speranţă concretizarea creşterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie, prin aplicarea urgentă a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2024 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, întrucât unităţile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăţi crescute în asigurarea fondurilor proprii necesare funcţionării”, a cerut Patriarhul Daniel, potrivit Agerpres.

Citește și: Patriarhul Daniel bea în fiecare dimineață „Cafea Divin”. Preț ireal pentru 100 de grame dintr-un astfel de sortiment greu de găsit pe piață

Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel

Mai mult, Preafericitul Daniel a mai cerut şi completarea cadrului legislativ pentru majorarea de la 30% la 40% a ponderii posturilor clericale, pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%.

Patriarhul Daniel este în prezent cel mai bine plătit șef de cult din România. Conform datelor publice, venitul lunar al Patriarhului Daniel este de aproximativ 25.000 de lei. Acesta este comparabil cu salariul unui președinte de Senat sau al unui președinte al Camerei Deputaților, fiind de aproximativ cinci ori mai mare decât cel al unui preot obișnuit.

„Folosim această ocazie pentru a cere Guvernului României să completeze Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Capitolul III – Culte, lit. E, art. 2, alin. 4, astfel încât să se majoreze de la 30% la 40% procentul posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%, deoarece numărul unităţilor de cult aflate în această situaţie de insuficienţă a fondurilor necesare funcţionării este foarte mare, mai ales în mediul rural”, a mai spus Patriarhul.

Vezi și: Mesajul lui Marcel Ciolacu pentru români, după întrunirea cu Patriarhul Daniel. „Importanța consolidării parteneriatului”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult