- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Patronii de pe litoral sunt disperați: 20.000 de locuri de muncă rămase neocupate la mare. Ce salariu i se promite unui ospătar

06 Jun, 23:15 • Claudia Simion
A venit vara, iar patronii cu afaceri derulate în HoReCa de pe litoral au fost luați prin surprindere. Sunt o mulțime de locuri de muncă neocupate fiindcă mulți tineri au refuzat să mai lucreze în această vară la mare din cauza salariilor mici.
Patronii de pe litoral sunt disperați: 20.000 de locuri de muncă rămase neocupate la mare. Ce salariu i se promite unui ospătar

20.000 de locuri de muncă rămase neocupate la mare. Tinerii au refuzat o mulțime de locuri de muncă din Mamaia sau Eforie pe care le preferau în anii trecuți și s-au declarat mai mulțumiți de câștigurile din stațiunile din Vest.

Angajatorii promit contracte de muncă cu salarii cuprinse între 2500 și 4000 de lei, iar la acestea se adaugă transport, masă și cazare. Cu toate acestea, tinerii nu se mai lasă impresionați de astfel de câștiguri și preferă să plece peste hotare, în stațiunile din Occident.

Citește și Cât câștigă un ospătar străin pe litoralul românesc în 2023. „Plănuiesc să-mi aduc toată familia și să ne stabilim în România”

Aproape 20.000 de locuri de muncă rămase în aer

Industria HoReCa se confruntă cu o perioadă dificilă din cauza lipsei de personal. Sunt aproape 20.000 de locuri de muncă rămase fără doritori.

„Este foarte greu sa găsești salariați în domeniul HoReCa, mai ales după perioada pandemiei, în care foarte mulți au migrat spre alte meserii. Litoralul, în general, are o pată neagră când vine vorba de angajări pentru că cei care au activități sezoniere nu sunt fermi și constanți în angajamentele pe care le fac față de angajați si atunci sigur că asta se generalizează și e o mare problemă pentru toată lumea”, a declarat Alexandru Munteanu, unul dintre managerii care operează diverse afaceri pe litoral.

Citește și Joburi disponibile în HoReCa și turism. Ce salariu poate câștiga un ospătar: „De regulă, solicitările vin din partea studenţilor şi liceenilor”

În turism doar tinerii își manifestă interesul pentru acest domeniu. „Doar tinerii sunt cei care vin să lucreze în turism și asta datorită faptului că atunci când finalizează o școală ei sunt de fapt atestați ca lucrători in turism”, a spus Cristian Barhalescu, manager la o agenție de turism.

Patronii de terase, baruri sau cafenele din stațiunile de pe litoral apelează în ultimul timp la lucrători din Sri Lanka sau Bangladesh.

„Am o familie, am și un copil. E destul de greu, dar trebuie să facem sacrificii. Am fost acum o lună în Sri Lanka, probabil voi merge iar pe timpul iernii”, a spus Mohamed Ibrahim Ahamed, care lucrează ca barman.