- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensie parţială la vârsta de 55 de ani pentru angajaţii de la stat şi de la privat. Unde a fost luată această decizie

06 Feb, 09:03 • Cornel Ghimeșan
Pentru mulți dintre noi, ideea de a ieși la pensie la vârsta de 55 de ani pare a fi un vis îndepărtat. Totuși, într-o țară importantă din Uniunea Europeană, această dorință devine realitate. Pensia parțială a devenit o opțiune viabilă pentru salariații atât din sectorul public, cât și din cel privat, permițându-le să se retragă treptat din activitatea profesională odată ce împlinesc această vârstă.
Pensie parţială la vârsta de 55 de ani pentru angajaţii de la stat şi de la privat. Unde a fost luată această decizie

Pensie parţială la vârsta de 55 de ani pentru angajaţii de la stat şi de la privat. Pensia parțială reprezintă o modalitate prin care angajații pot începe să se pensioneze gradual, reducându-și timpul de lucru la jumătate și beneficiind de o pensie proporțională la venitul lor obișnuit. Această inițiativă a fost adoptată cu succes în Germania, oferind o soluție flexibilă pentru cei care doresc să se retragă mai devreme din activitatea profesională, scrie Gândul.

Pensie parţială la vârsta de 55 de ani

În Germania, angajații pot solicita pensia parțială prin intermediul unei asigurări de pensie sau a unui consilier de pensii. Pentru a se califica, aceștia trebuie să îndeplinească anumite cerințe, cum ar fi vârsta minimă de 55 de ani și să fi lucrat pentru o perioadă obligatorie de cel puțin trei ani înainte de solicitare.

Citeşte şi: Mai mulți bani la salariu. Cine sunt milioanele de români care primesc majorări

Este important să ținem cont că pensia parțială nu este un drept garantat, iar angajatorul poate refuza cererea de pensionare parțială. Cu toate acestea, prin negocierea cu sindicatul sau prin contracte colective, angajații pot obține această opțiune. De asemenea, salariul și pensia parțială vor fi mai mici decât venitul obișnuit, iar angajatorul va continua să plătească contribuții la fondul de pensii într-o proporție redusă.

Există două forme principale de pensie parțială în Germania: modelul de distribuție egală și modelul bloc. În primul caz, orele de lucru sunt reduse la jumătate, iar salariul este ajustat corespunzător, urmând ca la vârsta de pensionare să se primească o sumă suplimentară. În modelul bloc, timpul este împărțit în două părți egale, iar salariul este redus constant, însă beneficiind de o compensație suplimentară.

Citeşte şi: Noi schimbări pe piaţa muncii. Guvernul recunoaște 7 noi meserii. Ce calificări trebuie să ai pentru a le practica

Pensia parțială reprezintă o soluție atrăgătoare pentru cei care doresc să își planifice pensionarea la o vârstă mai devreme. Adoptată în Germania, această inițiativă oferă flexibilitate și oportunitate angajaților de a-și gestiona tranziția către pensionare într-un mod gradual și controlat. Cu toate acestea, este esențial să înțelegem cerințele și implicațiile financiare ale acestei opțiuni înainte de a lua o decizie.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult