- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2023. Coaliţia tărăgănează lucrurile în ceea ce priveşte o decizie asupra procentului de majorare a pensiilor. Pensionarii, rugaţi să mai aibă răbdare

16 Nov, 23:21 • Anghel Oana
Pensii 2023. Coaliţia nu se grăbeşte cu deciziile referitoare la procentul de majorare a pensiilor. Seniorilor României li se recomandă de guvernanţi să mai aibă răbdare cel puţin până săptămâna viitoare.
Pensii 2023. Coaliţia tărăgănează lucrurile în ceea ce priveşte o decizie asupra procentului de majorare a pensiilor. Pensionarii, rugaţi să mai aibă răbdare

Pensii 2023. Ministrul Muncii, Marius Budăi, nu ştie încă procentul cu care vor fi mărite pensiile de la anul, asta deşi acest procent ar fi trebuit cunoscut până acum. Oficialul de la Muncă promite, însă, că săptămâna viitoare va avea această informaţie.

Noi am discutat și am avut o propunere de o majorare de cel puțin 10%, am discutat în ultimul timp despre o anvelopă bugetară de 15% cu o majorare a pensiei, nu a veniturilor, o majorare a punctului de pensie pentru toată lumea și o majorare diferențiată, adică acordarea de sprijin pentru categoriile vulnerabile. Spuneam de acea variantă, de o anvelopă bugetară de 15%, mă bucur că și domnul guvernator este de acord cu noi. Însă vă reamintesc că în perioade de criză trebuie să avem solidaritate socială și să sprijinim categoriile vulnerabile. Vom lua decizia finală în coaliție și cu siguranță comunicăm. Nu vreau să avansez nicio sumă pentru că nu vreau să dau nicio speranță nimănui pe care ulterior să nu o putem îndeplini.

Discuțiile sunt pe final în coaliție, suntem pe final cu construcția bugetului celor două legi, bugetul asigurărilor de stat și bugetul de stat și cred că într-o săptămână sau o săptămână şi jumătate avem decizia finală”, precizat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi, la România TV.

Citeste si Se dau 700 de lei GRATIS de la stat pentru 4 milioane de români! Cine se califică pentru ajutorul de energie acordat de Guvern

Pensii 2023. Neînţelegerile în coaliţie referitoare la procentul de majorare a pensiilor continuă

Referitor la acelaşi subiect al majorării pensiilor, liderul PSD, Marcel Ciolacu a făcut referire la o ”anvelopă de 15 miliarde lei”.
Astăzi am văzut că şi domnul prim-ministru a spus că i se pare corect  să existe on-off pentru cei cu  venituri scăzute. Este un lucru normal, pentru că este o perioadă nu tocmai uşoară pe care trebuie cu toţii să o depăşim. Am ajuns la o concluzie, că se face o anvelopă de 15 miliarde. La fel ca şi atunci când am intrat la  guvernare, o să venim cu un pachet social, cu un pachet economic foarte clar pe anul viitor şi noi nu vorbim aici numai de pensii. Mâine vom avea o întâlnire şi vom solicita mărirea salariului minim la 3.000 de lei. (…) Statul a venit şi a spus că se măreşte de la 2500, la 3000 de lei salariul minim, statul va veni să suporte şi el din această mărire  200 de lei”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat, de asemenea, cât e majorarea la o pensie de 2.000 de lei, Marcel Ciolacu a explicat că acum se construieşte bugetul pe anul viitor.

Primul lucru pe care am dortit să îl facem, a fost să închidem energie, s-a închis cu rectificare. Pe urmă construim  bugetul pe anul viitor. Am ajuns la un acord, că anvelopa pentru pensii este de 15 la sută, respectiv minimum 15 miliarde lei. O sumă pe care o să o convenim în coaliţie va merge pe părirea punctului de pensie şi o sumă care va veni on-off pentru cei cu venituri  mici astfel încât aceste decalaje, pe o perioadă clară, până când va veni legea pensiilor, să le echimibrăm. Urmează să convenim ce sume şi cu ce frecvenţă vor fi acordate. În acest moment, după declaraţia primului ministru este evident că împreună gândim la fel în ceea ce priveşte distribuţia acestui procent de 15 la sută. Nu este în acest moment o decizie finală, va fi în curând. E în bugetul de stat pe anul viitor”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Tags: