- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2023. Se schimbă formula de calcul. 5 milioane de pensii vor fi recalculate

04 Feb, 19:54 • Anghel Oana
Pensii 2023. Formula de calcul a pensiilor se schimbă din acest an, anunţă autorităţile. Astfel, pensiile tuturor românilor vor fi recalculate în perioada următoare pentru a fi eliminate toate inechitățile existente în sistemul de pensii.
Pensii 2023. Se schimbă formula de calcul. 5 milioane de pensii vor fi recalculate

Pensii 2023. Noua recalculare a pensiilor se face ca urmare a faptului că valoarea punctului de pensie a crescut cu 200 de lei, la 1.785 de lei.

Pensii 2023. Se schimbă formula de calcul a pensiilor

2023 este ultimul an în care se stabileşte o asemenea majorare, urmând ca începând de anul viitor valoarea punctului de pensie să crească cu rata medie anuală a inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Pensii 2023. Noua formulă de calcul, bazată pe o lege veche

Noua formulă de calcul a pensiilor ar urma să se decidă până la sfârşitul lunii martie a acestui an. Ea ea ar urma să fie stabilită în baza Legii 127 din 2019 şi nu prin legea agreată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Citeste si Planuri record ale Guvernului! Vouchere în valoare de 5 salarii minime pentru o categorie de români
Noi am avut o lege – Legea 127 – pe care nici acum nu înţeleg de ce unii au preferat să o pună aşa, între paranteze şi să o treacă în PNRR, când noi aveam o lege şi, dacă o aplicam, lucrurile erau în mare parte rezolvate. Vorbesc aici, în principal, de inechităţi. Însă asta este situaţia acum.
Trebuie să mergem pe acest drum. Am scris şi noi, PSD, când am intrat la guvernare în noiembrie 2021, în analiza noastră pornind de la Legea 127, pentru că şi specialiştii au spus că legea este una bună. Avem câteva lucruri de îndreptat”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la România TV.

Marius Budăi susține că formula de calcul a pensiilor este una bună, dar au fost descoperite niște nereguli care trebuie îndreptate astfel încăt să se aplice regula egalității dintre contributivitate și pensie.

Formula este una bună, dar avem niște lucruri de îndreptat. Am descoperit câteva aspecte și le vom îndrepta, nu pot să pun mana și să spun că e mare, toate aduc frustrare, pentru că regula de contributivitate spune așa, la contribuții egale, pensii egale”, a adăugat ministrul Muncii.

Marius Budăi spune că noua formulă de calcul va fi aplicată gradual și că anticipează că va avea un impact major asupra sistemului de pensii din România.
Schimbarea formulei de calcul nu va atrage o scădere a pensiilor, din contră, principalul obiectiv al demersului fiind, potrivit autorităţilor, „rezolvarea inechităţilor din sistem”.

Ajutor suplimentar de la stat pentru vârstnicii cu pensii de până în 3.000 de lei

Pe lângă majorarea punctului de pensie, anul acesta statul mai acordă vârstnicilor un ajutor suplimentar cuprins între 600 şi 1.000 de lei, în funcţie de cât de mici sunt aceste venituri, schema fiind următoarea:

a) în cuantum de 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;
b) în cuantum de 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;
c) în cuantum de 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Citeste si Salariile ar putea crește de la 1 iunie. Ministrul Budăi, declarația zilei: „Trebuie să avem această majorare a salariului”

Tags: