- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Planuri record ale Guvernului! Vouchere în valoare de 5 salarii minime pentru o categorie de români

04 Feb, 16:10 • Bumbeneci Diana
Guvernul ar putea acorda vouchere în valoare de 5 salarii minime. Banii sunt oferiți ca sprijin pentru victimele infracțiunilor.
Planuri record ale Guvernului! Vouchere în valoare de 5 salarii minime pentru o categorie de români

Victimele infracțiunilor pot solicita un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe țară, potrivit unui proiect al Ministerului Justiției, anunță știripesurse.

Vouchere în valoare de 5 salarii minime pentru o categorie de români

Ministerul Justiției a confirmat la finele săptămânii procedura de consultare publică a Proiectului de H.G. privind aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire și decontare a voucherelor. Este vorba despre tipul de ajutor destinat victimelor infracțiunii.

Metodologia de emitere a voucherelor prevede și: „termenii pentru stabilirea cuantumului acestora, precum și a criteriilor de selectare a entităților publice și private înrolate în mecanismul de acordare și pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcționarea Ministerului Justiției”.

Ai mai putea citi: Inflația din România ar fi mult mai mare decât se credea! Florin Cîțu iese la rampă cu noi detalii

Proiectul operaționalizează prevederile Legii nr. 230/2022 de consolidare a ANABI, prin care a fost instituit Mecanismul naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii, un fond care reutilizează în interes social activele confiscate în cadrul procesului penal. Conform proiectului, victimele infracțiunilor pot solicita un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe țară”, transmite Ministerul Justiției.

Voucherele plănuite de Guvern vor fi acordate într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii. Solicitările se vor face la Ministerul Justiției.

Potrivit instituției publice, proiectul prin care se va implementa introducerea unui astfel de mecanism de compensare, sub formă de vouchere, are ca obiectiv principal simplificarea acoperirii nevoilor victimelor. Pot fi luate în considerare nevoie de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare și multe altele.

Prin proiectul MJ este stabilită metodologia necesară pentru emiterea, distribuirea și decontarea acestor vouchere.

Află și: Lovitură dură pentru români. După ce Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință, ratele vor exploda

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult