- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii majorate pentru români. Mai multe categorii vor primi o indemnizație de 50%

03 Mar, 21:36 • Bumbeneci Diana
Mai multe categorii de pensionari din România vor primi și o indemnizație în momentul în care se vor retrage din activitate. Indemnizația va fi de 50% din pensia calculată.
Pensii majorate pentru români. Mai multe categorii vor primi o indemnizație de 50%

Potrivit unei noi legi, anumite categorii de pensionari vor primi o indemnizaţie în plus, după o decizie a CCR, publicată recent în Monitorul Oficial. Așadar, pentru acești români, pensia va fi mai mare.

Și pensie, dar și indemnizație pentru anumiți români

La finele anului trecut, în țara noastră erau înregistrați 4.787.920 de pensionari. Mulți dintre aceștia au rămas cu pensii extrem de mici, la limita existenței și încă mai speră că vor mai primi bani în plus. O nouă lege aduce un minim de venit adăugat la pensie pentru câteva categorii de angajați.

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit că indemnizația pentru pensionarii care sunt membri ai unor uniuni de creatori trebuie să fie oferită tuturor acestora, nu doar celor din sistemul public de pensii.

CCR a decis recent că anumite prevederi din Legea 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii nu sunt constituționale.

Pensii mărite și 50% indemnizație
Pensii mărite și 50% indemnizație

Citește și: Peste 120.000 de bilete pentru tratament balnear au fost aprobate de Guvern. Când vor fi distribuite și la cine ar putea ajunge

„(…) sintagma „sistemului public de pensii” din titlul Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, precum și din cuprinsul art. 1 alin. (1) din aceeași lege este neconstituțională”, se arată în Decizia 561/2022, cea care a fost publicată recent în Monitorul Oficial.

Aceeași lege mai arată că beneficiarii pot fi și persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice.

Înainte de modificare, Legea 8/2006 stabilea ca indemnizația să fie acordată doar pensionarilor din sistemul public de pensii. În prezent, prin Legea 83, Legea 8/2006 a fost completată în anul 2016, iar jurnaliștii și militarii pensionați beneficiază de această indemnizație, doar dacă sunt membri ai uniunilor de creatori.

Așadar, Curtea nu a fost de acord ca doar pensionarii sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, să beneficieze de o indemnizație lunară ce reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului.

Valoarea maximă stabilită de lege pentru această indemnizație este de două salarii de bază minime brute pe țară.

Efectele juridice ale aspectelor Legii 8/2006 care sunt declarate neconstituționale vor expira la 45 de zile după publicarea deciziei, adică la data de 25 martie, dacă autoritățile nu ajung la un consens cu între prevederile neconstituționale și dispozițiile Constituției. În această perioadă, dispozițiile respective sunt suspendate.

Indemnizație de 50% din pensia calculată de drept

Conform acestei legi, jurnaliștii și militarii pensionați vor primi o indemnizație specială în valoare de 50% din pensia cuvenită sau aflată în plată la data solicitării. Legea arată că există și o limită, iar aceasta este echivalentul a două salarii de bază minime brute.

În prezent, salariul minim brut este de 1.250 de lei, iar asta înseamnă că indemnizația specială este de cel mult 2.500 de lei. Calculat, în situația în care un român ieșit la pensie are un venit calculat de 1.000 de lei, indemnizația suplimentară va fi de 500 de lei. Cuantumul total va fi de 1.500 de lei lunar.

Ai mai putea citi: Este oficial! Sute de mii de pensionari primesc bani în plus la pensie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult