- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensionare cu 3 ani mai devreme fără penalizare. Beneficii majore pentru o categorie de români

12 Oct, 09:31 • Fundeanu Madalina
Românii vor putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 3 ani, fără penalizare. Află ce categorie de oameni vizează această nouă propunere din legea pensiilor.
Pensionare cu 3 ani mai devreme fără penalizare. Beneficii majore pentru o categorie de români

O categorie de români se vor putea bucura de reducerea vârstei de pensionare, fără penalizare și vor putea ieși la pensie cu până la trei ani mai devreme, dacă noua propunere din legea pensiilor va fi aprobată, scrie Antena 3 CNN. Această idee se află momentan în lucru la Ministerul Muncii.

Pensionare cu 3 ani mai devreme!

În momentul de față, sunt luate în considerare trei variante pentru noua lege a pensiilor. Autoritățile își doresc să implementeze o variantă care va fi acceptată și de Comisia Europeană.

O variantă pentru eliminarea inechităților are în vedere o formulă de calcul care să se bazeze atât pe vechime, cât și pe sumele cu care fiecare român a contribuit sau va contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat, transformate în număr de puncte, conform știrileprotv.ro.

pensionare
pensionari

Mai precis, cu cât un angajat va lucra mai mult, cu atât va acumula un număr mai mare de puncte. Așadar, pensia va fi egală cu numărul total de puncte acumulat de fiecare viitor pensionar și va fi înmulțit cu valoarea punctului de referință, care este de 71 de lei în prezent.

Te-ar putea interesa și: Diferențe uriașe la creșterea pensiilor pentru femei și bărbați! Femeile primesc 10%, iar bărbații 30%. Tabelul calculelor

Spre exemplu, un pensionar cu un punctaj de 100 de puncte, cumulate de-a lungul anilor de cotizare, va avea o pensie de 7.100 de lei. Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care este în prezent de 1.785 de lei împărțit la stagiul de cotizare de 25 de ani.

Deci, punctul de referință se va majora cu rata medie anuală a inflației, la care se va adaugă jumătate din câștigul salarial mediu brut – o valoare exprimată în procente și calculată anual de Institutul Național de Statistică.

De pildă, în acest moment, o femeie și un bărbat care au lucrat 35 de ani în același birou și au avut aceeași funcție au pensii diferite, din cauză că punctajul bărbatului a fost împărțit la 35, iar al femeii la 25. Totuși, în situația în care această lege ar intra în vigoare, astfel de inechități urmează să fie eliminate.

pensionare
pensionare

De asemenea, guvernanții iau în considerare noi modificări care să se aplice pentru femeile care au născut și au crescut copii până la vârsta de 16 ani. Vârsta de pensionare s-ar reduce în cazul acestora cu șase luni în funcție de numărul copiilor.

De exemplu, o mamă care are un copil poate primi o reducere a vârstei de pensionare de șase luni, cea cu doi copii ar putea primi un an, iar femeile cu șase copii primesc o reducere a vârstei cu 3 ani.

Este de reținut faptul că se mențin aceleași criterii pentru ieșirea la pensie: îndeplinirea vârstei minime de pensionare și stagiul de cotizare.

Vezi și: Iarna aceasta se anunță a fi una grea! Costurile de încâlzire, aproape imposibil de întreținut pentru cei care dețin sobe!