- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensionarii cer desființarea Pilonului II de pensii ca să fie bani pentru majorarea pensiilor cu 26%

11 Oct, 15:54 • Gabriela Andreescu
Federaţiile naţionale reprezentative ale asociaţiilor de pensionari, organizează, marţi, proteste atât în faţa Guvernului, cât şi la sediile prefecturilor din ţară. Pensionarii cer creşterea pensiilor cu 26%, începând din luna noiembrie a acestui an, şi eliminarea transferului contribuţiilor de asigurări sociale la administratorii privaţi în 2023, pentru ca 12 miliarde de lei să rămână la bugetul de asigurări sociale în vederea majorării pensiilor
Pensionarii cer desființarea Pilonului II de pensii ca să fie bani pentru majorarea pensiilor cu 26%

Federația Națională „Unirea” a Pensionarilor din România cere modificarea actului normativ privind transferul contribuţiilor de asigurări sociale la administratorii privaţi (Pilonul II), astfel încât pentru anul 2023 să nu se prevadă nicio sumă, estimându-se astfel că 12 miliarde de lei vor rămâne la bugetul de asigurări sociale pentru creşterea pensiilor, relatează Agerpres.

În viziunea preşedintelui Federaţiei Naţionale „Unirea” a Pensionarilor din România (FNUPR), Dumitru Cojanu, solicitările au la bază gravele probleme cu care se confruntă milioane de pensionari români: creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, la produse alimentare, scăderea cu 19% a pensiei reale, „toate acestea devastând viaţa pensionarilor”.

„Refuzul Guvernului de a aproba majorarea pensiilor asigurărilor sociale de stat, precum şi refuzul de a aplica prevederilor Legii nr. 263/2010 referitoare la indexarea pensiilor au determinat cele trei federaţii să organizeze această manifestare de protest, sperând că de data aceasta cererile pensionarilor vor fi acceptate. Pensionarii din România sunt nevoiţi să iasă pentru a protesta la Guvern, în Piaţa Victoriei şi la toate prefecturile din ţară, pentru a cere Guvernului să-şi respecte obligaţia constituţională, prevăzută la articolul 47, de a creşte nivelul de trai prin creşterea pensiilor, îndeosebi în aceste momente dramatice de creştere uriaşă a preţurilor la facturi, alimente şi medicamente”, susţine Cojanu.

Te-ar putea interesa și: Marius Budăi: „S-a găsit sursa de finanţare pentru majorarea pensiilor”. Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2023

Conform protestatarilor, în ultimii trei ani, nivelul de trai al pensionarilor a fost grav afectat de tăierea cu 26% a dreptului de pensie, în anul 2020, punctul de pensie fiind redus de la 1.775 de lei, prevăzut în lege, la 1.442 lei.

Pensionarii cer desființarea Pilonului II de pensii ca să fie bani pentru majorarea pensiilor cu 26%
Pensionarii cer desființarea Pilonului II de pensii ca să fie bani pentru majorarea pensiilor cu 26%

De asemenea, nu a fost acordată creşterea pensiilor în anul 2021, iar preţurile s-au majorat cu peste 18%, „creşterea pensiilor cu numai 10%, în anul 2022, nefiind suficientă pentru acoperirea creşterii uriaşe a preţurilor la alimente şi facturi cu peste 30-40%, în timp ce inflaţia este în continuă creştere, ajungând la 17%”.

În acest context, organizaţiile pensionarilor din România solicită Guvernului: creşterea pensiilor cu 26%, începând din noiembrie 2022, creşterea valorii punctului de pensie, la 1.840 lei, măsuri de sustenabilitate a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, ce va fi aprobat de Parlament prin colectarea integrală a contribuţiilor de asigurări sociale reţinute de la salariaţi, în sumă previzibilă de 16 miliarde lei, respectiv reducerea restanţelor companiilor la bugetul de stat de stat cu cel puţin 50% a contribuţiilor de asigurări sociale, ce se estimează la 10 miliarde lei.

Citște și: Vrei să afli când ieși la pensie? Iată pașii rapizi pentru a descoperi fără să mergi la Casa de Pensii

În ceea ce privește contribuțiile la sistemul de pensii private, Dumitru Cojanu consideră că valoarea reală a beneficiilor din Pilonul II va scădea drastic peste 20 de ani, din cauza inflaţiei.

„Pentru Pilonul II, avem acum, din comunicările care s-au făcut, 90 de miliarde de lei plasaţi la cei şapte administratori privaţi. 90 de miliarde e o cifră impresionantă, luată din contribuţiile de până acum a celor care sunt în plată, iar eu cred că nenorocirea este faptul că peste 10-15-20 de ani, când vor primi cei care sunt îndreptăţiţi să primească din Pilonul II, valoarea reală va fi mult mai mică. Atunci vor cumpăra produse poate la nivel de 10% faţă de ceea ce se cumpără la ora actuală, întrucât inflaţia este în creştere foarte mare, poate că în anii următori va ajunge la două cifre. La aceste lucruri nimeni nu se gândeşte, cei care se ocupă de aceste treburi se gândesc să reducă valorile din bugetul de asigurări sociale, iar acest lucru e dăunător”, a spus Dumitru Cojanu.

Reprezentanţii pensionarilor din România au ieşit în stradă şi în luna martie a acestui an, când au solicitat diminuarea contribuţiilor angajaţilor la Pilonul II de pensii, „astfel încât să fie loc şi pentru pensiile oamenilor în această perioadă”.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult