- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pentru ce culturi poți obține subvenții de mii de euro la hectar în 2023

08 Mar, 13:04 • Cornel Ghimeșan
Și în 2023, fermierii români pot beneficia de ajutoare de la APIA - Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Pentru anumite culturi, ajutoarele pot ajunge la câteva mii de euro la hectar.
Pentru ce culturi poți obține subvenții de mii de euro la hectar în 2023

O serie de culturi agricole primesc subvenții mai mari pe hectar în 2023, dacă fermierii cumulează schemele de plată derulate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Banii se primesc în baza cererii unice dar și a unor acte justificative obligatorii, care sunt solicitate în funcția de subvenția solicitată, potrivit agrointel.ro.

În funcție de cultura pe care o aleg producătorii agricoli pot obține cuantumuri pentru fiecare hectar cultivat, până la circa 5.600 de euro.

De exemplu, cultivatorii de tutun pot obține bani frumoși pentru Ajutorul Național Tranzitoriu pentru Tutun – ANT 4. Programul are buget și în intervalul 2023 – 2027, iar pentru anul acesta, plafonul alocat, prevăzut în PNS, este de 3.596.500,00 euro. Dacă suprafața pe care se cultivă această cultură va rămâne la fel ca anul trecut, de circa 315 hectare, cuantumul pentru 2023 ar deveni la un prim calcul de circa 11.417 euro/hectar, o subvenție uriașă pentru cultivatori.

Citește și: APIA 2023. Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii pentru a primi subvenţia de 279 euro/vită

Buget mare este și pentru românii care au sere și solarii și cultivă roșii, castraveți, ardei și vinete. Ei pot accesa Sprijinul cuplat pentru venit-Legume cultivate în sere și solarii. În 2023, acest program rămâne în topul culturilor care încasează cele mai mari subvenții. Plata estimată pentru anul acesta este de 2.100 euro/ha, subvenția la care se pot adăuga și alte scheme, potrivit Agrointeligența.

Se dau ajutoare și pentru cei care cultivă cartori. Sprijinul cuplat pentru venit – sămânță de cartof, intervenția PD-14, are un cuantum pe hectar de 2.001 euro/ha, estimat pentru anul 2023.

Citește și: Fermierii pot beneficia de un ajutor de 70.000 euro! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat care sunt condițiile

Sprijin cuplat pentru venit – Legume cultivate în câmp pentru consum în stare proaspătă sau destinate industrializării (tomate, castraveți, ardei, vinete) se află de asemenea în topul culturilor care încasează subvenție mare de la APIA. Pentru anul 2023 valoarea subvenției este estimată la 1.600 euro/ha.

Ceva mai puțini bani primes cei care cultivă sfeclă de zahăr. Sprijinul cuplat pentru venit – sfeclă de zahăr, intervenția PD – 16 aduce fermierilor un cuantum estimat de 900 euro/ha pentru anul de cerere 2023. Cultura beneficiază în plus și de bani naționali, prin Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) 6.

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult