- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pepenii de Dăbuleni, pregătiți să fie scoși la vânzare. Prețul, dictat de importurile din Grecia și Turcia

25 Jun, 10:30 • Andrei Alina
Iubitorii de pepeni autohtoni mai au de așteptat. Dacă anul trecut, la jumătatea lunii iunie, pepenii de Dăbuleni reprezentau deliciul autohton, anul acesta pepenii românești nu s-au copt încă. Producătorii estimează că primii pepeni de Dăbuleni vor ieși pe piață în aproximativ două săptămâni.
Pepenii de Dăbuleni, pregătiți să fie scoși la vânzare. Prețul, dictat de importurile din Grecia și Turcia

Persoanele care poftesc la pepenii românești mai au de așteptat aproximativ două săptămâni. Adevărații pepeni din zona Dăbuleni sunt încă verzi și așteaptă în câmp să fie culeși peste aproximativ două săptămâni.

Mai durează până se coc pepenii, vremea a fost nefavorabilă în acest an, din cauza ploilor. Într-adevăr, în mediul online au apărut anunțuri, dar producătorii îi pregătesc pe cumpărători. Dacă ați văzut că unii zic peste 10 zile, peste două săptămâni, nu zic acum, pentru că sunt încă necopți, în câmp”, a spus Ionel Negrilă, producător de pepeni și președintele Cooperativei Pepeni și Legume, din comuna Călărași, județul Dolj, citat de agrointel.ro.

Citește și: Dacă pepenele verde are ceva neobișnuit în mijloc, nu îl consuma sub nicio formă. Trebuie să-l arunci la gunoi

Vremea rece și ploieasă a întârziat coacerea lubenițelor. Pepenii au nevoie de o vreme mai secetoasă și de multă căldură.

”Anul trecut, pe vremea aceasta, era flux puternic. Dar am avut o primăvară rece, a fost și un ultim îngheț și ne-a afectat mult în primăvară. Și eu am avut un pic de suferit, au fost – 6 grade Celsius. I-am mai rărit atunci, cu toate că sunt protejați, un strat de folie, unul de agril. Eu am 4 hectare, dar puși în mai multe etape. Unii dintre noi producem noi răsadul și unii îl cumpărăm. Se altoiesc, terenul nu mai permite cultivarea an de an pentru că fuzarioza afectează rădăcina și se pune astfel pe un portaltoi de dovlecel, de dovleac. Pepenilor le trebuie secetă și căldură, dar a fost o vreme ploioasă și rece până acum”, a explicat fermierul.

Între timp, pe piață au apărut pepenii din import, cu origine Grecia sau Turcia.

Citește și: Cum ne dăm seama dacă roșiile sunt tratate? Specialiștii ne spun care este diferența dintre o roșie sănătoasă și una cu chimicale

 

Cât vor costa pepenii de Dăbuleni în 2023

Cooperativa are și contracte cu un supermarket cunoscut, unde livrează pepeni, dar producătorii mai vând și comercianților, din poarta fermei. Dacă anul trecut prețul din câmp pe kilogramul de pepene era de 1,8 lei, anul acesta fermierul Ioan Negrilă speră să fie mai mare.

”Prețurile sunt dictate în funcție de cantitatea care va ieși, de importuri, că intră din Grecia și Turcia. Deja sunt pepeni din import pe piață. Între Dăbuleni și Craiova sunt pe marginea șoselei comercianți care spun că au pepeni din Dăbuleni, dar ei sunt din Grecia. Noi sperăm să fie prețuri mai mari ca anul trecut. Prețul cel mai mare l-am avut anul trecut în august, când am avut a doua cultură, pentru că nu s-au făcut în alte zone și a fost un preț foarte bun. De la poarta fermei au plecat primii pepeni cu 1,5 – 1,8 lei, diferă de soiuri, a coborât undeva la 0,70 de bani, apoi a urcat undeva până la 2 lei/kg din poarta fermei, eu chiar am dar la angros cu 3 lei, dar ani aceștia sunt mai rari”, a explicat Ionel Negrilă.