România în pericol de cutremur. Activitatea seismică din România s-a intensificat în ultimii ani, iar directorului INFP a vorbit despre posibilitatea producerii unui seism puternic.
„Teritoriul României este dominat de zona seismică Vrancea, zonă care poate să genereze un seism cu magnitudini de 7,2 sau 7,4 și chiar 7,6 cândva, nu se știe când. Acest cutremur care va veni în viitor poate să afecteze tot fondul construibil care încă n-a fost pus în siguranță ca urmare a cutremurelor anterioare din 1977, 1986, 1990 și cele care s-au mai produs mai târziu”, a declarat Constantin Ionescu la Antena 3.
Citeşte şi: Câţi bani va primi România de la statul olandez dacă tezaurul dacic nu va fi recuperat. Suma este ridicolă
Directorul INFP a adăugat că nimeni nu poate spune exact când se va produce un astfel de seism: „După cum ați văzut, și în Santorini s-a spus că va veni un cutremur mare, dar nu se știe când și de ce intensitate va fi. La fel și în România… Este posibil să apară un cutremur, dar nu știm când va veni și cât de mare va fi. Noi știm unde va fi, asta este important”. Zona seismică Vrancea este cunoscută pentru producerea celor mai puternice cutremure din România, iar seisme de 7,2 – 7,6 sunt posibile.
Citeşte şi: Cod Rutier 2025: Amendă uriaşă dacă nu schimbi certificatul de înmatriculare. Care este termenul legal
Reacţia lui Constantin Ionescu a venit după ce ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a vorbit despre posibilitatea producerii unui cutremur puternic în România în cadrul unui interviu la Europa FM.
„Va veni un seism puternic în România. Întrebarea este când va veni, ceea ce, astăzi, nu putem să știm cu siguranță. Și a doua întrebare foarte importantă pentru care trebuie să lucrăm în fiecare zi: cum ne va găsi acel seism. Din punct de vedere al fondului construit, nu suntem foarte bine. Sigur, noi nu avem o evaluare încă finală, pentru că noi în 2022 am creat un nou cadru legislativ, o nouă lege pe riscul seismic, care a schimbat filosofia de abordare a statului”, a precizat Cseke Attila.