- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pericol major pentru consumatorii de lactate! Nu consumați de la aceste 3 firme celebre!

25 May, 21:43 • Bumbeneci Diana
Pericol pentru clienţii care achiziţionează lapte din supermarket! Este vorba despre trei firme celebre de lactate.
Pericol major pentru consumatorii de lactate! Nu consumați de la aceste 3 firme celebre!

Trei dintre firmele celebre de lactate au primit o amendă colosală din partea Consiliul Concurenţei. Amenda a fost aplicată după ce instituțiile în cauză nu au dorit să ofere acces la unele informații în timpul derulării inspecțiilor inopinat.

Refuzul celor trei firme a ridicat numeroase semne de întrebare și i-a făcut pe clienți să se întrebe ce au de ascuns și dacă produsele pe care le găsesc la raft sunt în regulă.

Probleme pentru consumatorii de lactate

Consiliul Cocnurenței a amendat companiile de lactate Albalact, Covalact şi Dorna Lactate. Sancțiunea totală este în valoare de 14,3 milioane lei (circa 2,9 milioane euro) și vine după ce firmele de lactate au refuzat să ofere acces la unele informații în timpul derulării inspecțiilor inopinate, privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piața producției şi comercializării. Atitudinea celor trei coloși de pe piața de lactate a stârnit suspiciuni, iar clienții se întreabă ce se ascunde, de fapt, în spatele opacității acestora.

Se pare că în cadrul inspecției derulate în perioada 28 – 30 martie 2023, cele trei companii nu au acordat acces inspectorilor de concurență la anumite conturi de e-mail sau corespondențe utilizate de către angajații sau reprezentanții firmelor. Astfel, Albalact S.A. a încasat o amendă de 9.913.038,57 lei (aprox. 2 milioane euro). Covalact S.A. a primit o sancțiune de 2.446.524,01 lei (aprox. 495 mii euro). Iar Dorna Lactate S.A. s-a ales cu o amendă de 1.975.440,12 lei (aprox. 400 mii euro).

Vezi și: Producătorii de lapte caută soluții în actuala criză. Laptele românesc este de patru ori mai scump pe rafturile magazinelor raportat la cel de la poarta fermei

Inspecții pe bandă rulantă

Legea concurenței interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare, de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare.

„Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor”, precizează Consliul Concurenței.

Vezi și: Producătorii de lapte sunt de acord cu decizia Consiliului Concurenței de a reduce prețurile cu cel puțin 20%. Olympus este prima companie care confirmă inițiativa

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult