- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Producătorii de lapte caută soluții în actuala criză. Laptele românesc este de patru ori mai scump pe rafturile magazinelor raportat la cel de la poarta fermei

17 May, 11:12 • Bumbeneci Diana
Continuă scandalul pe tema prețurilor puse pentru lapte. Laptele românesc este de patru ori mai scump pe rafturile magazinelor raportat la cel de la poarta fermei.
Producătorii de lapte caută soluții în actuala criză. Laptele românesc este de patru ori mai scump pe rafturile magazinelor raportat la cel de la poarta fermei

Laptele produs în țara noastră este de patru ori mai scump pe rafturile magazinelor raportat la cel de la poarta fermei. În acest sens, crescătorii de animale susțin că prețurile oferite producătorilor sunt o bătaie de joc și reprezintă calea sigura spre faliment. Mai mult, fermierii crescători de animale mai spun că subvenția pe cap de animal, în România, este cu mult sub media oferită în vestul Europei, anunță AgroTV.

Continuă scandalul pe tema laptelui

Problema noastră este că laptele românesc are un preț derizoriu. La ora actuală noi dăm laptele cu 2 lei. În urma numeroaselor adrese făcute către Ministerul Agriculturii, din păcate, nu s-au luat măsuri de reglementare a pieței laptelui care a ajuns la un preț foarte mic…nici măcar costul de producție nu îl acoperă. Suntem în punctul în care nu vom mai putea duce in spate fermele zootehnice”, spune fermierul botoșănean Iulian Siminic.

Vezi și: Producătorii de lapte sunt de acord cu decizia Consiliului Concurenței de a reduce prețurile cu cel puțin 20%. Olympus este prima companie care confirmă inițiativa

Lapte
Lapte

Crescătorul de vaci mai este de părere că vom deveni „slugi la străini”, importând laptele și cere să fie subvenționat litrul de lapte așa cum se procedează în alte state europene.

Nu ne putem acoperi nici măcar prețul furajelor sau salariile angajaților. Fermierii străini au subvenții pe litrul de lapte și ne fac o concurență neloială. Aceștia primesc subvenții mult mai mari. De exemplu, un fermier român are 400 de euro pe cap de vacă, iar un fermier ungur, 1000 de euro pe cap de animal plus subvenția pe litrul de lapte. Ca să mărim producția de lapte și să ne dăm interesul cerem subvenție pe litru de lapte”, încheie fermierul Siminic.

Vezi și: Scandal ireal în industria laptelui! Fermierii au deschis război supermarketurilor. „Să menții la raft un preț atât de ridicat este o crimă pentru fermele noastre”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult