- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Peste 10.000 de șomeri doar în București! ANOFM, la ora bilanțului

16 Feb, 17:53 • Bumbeneci Diana
Numărul șomerilor din Capitală se menține destul de mare. ANOFM anunță că au fost 10.000 doar în luna ianuarie.
Peste 10.000 de șomeri doar în București! ANOFM, la ora bilanțului

Conform datelor publicate de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti, în luna ianuarie, în București au fost înregistrați peste 10.000 de șomeri. Rata șomajului în Capitală s-a menținut la 0,86%, ceea ce echivalează cu 10.802 de persoane fără loc de muncă.

În București sunt peste 10.000 de șomeri

Dintre aceste persoane înregistrate, 1.708 erau beneficiari de indemnizație de șomaj, iar 9.094 erau șomeri neindemnizați. Toți cei 10.802 de șomeri provin din mediul urban.

În ceea ce privește nivelul de educație, 32,33% dintre șomeri aveau studii liceale, 28,96% aveau studii superioare, iar 18,67% absolviseră școala profesională sau de arte și meserii. Mai departe, 16,98% aveau studii gimnaziale, 2,18% aveau studii postliceale, iar 0,88% aveau studii primare sau nu aveau studii.

Structura șomerilor înregistrată în funcție de nivelul de ocupabilitate arată că 1.809 de persoane erau foarte greu ocupabile, 3.507 erau greu ocupabile, 3.006 erau mediu ocupabile, iar 2.480 erau ușor ocupabile. Această categorizare se realizează prin activitatea de profilare a persoanelor înregistrate în evidențele instituției AMOFM.

Cine beneficiază de șomaj în România?

În România, beneficiarii de șomaj sunt acele persoane care îndeplinesc anumite criterii și condiții pentru a primi indemnizație de șomaj de la stat. Aceste criterii pot varia în funcție de legislația specifică și de regulile stabilite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Vezi și: Ciolacu, despre situația în care Mircea Geoană va fi viitorul candidat PSD la prezidențiale

În general, pentru a beneficia de șomaj în România, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții de bază:

  • Să fie înregistrată în evidența ANOFM și să fie disponibilă pentru ocuparea unui loc de muncă.
  • Să fi lucrat anterior și să fi fost asigurată în sistemul public de asigurări sociale pentru șomaj.
  • Să fi fost concediată din motive obiective, precum disponibilizare din motive economice sau tehnologice, sau să fi fost concediată din alte motive care nu sunt imputabile acesteia.
  • Să nu fi plecat de la locul de muncă din motive imputabile persoanei, cum ar fi demisia voluntară sau concedierea pentru motive disciplinare grave.
  • Să nu fi atins vârsta de pensionare.
  • Să îndeplinească alte cerințe specifice, cum ar fi să prezinte documentele necesare pentru solicitarea indemnizației de șomaj și să se prezinte la întâlnirile sau interviurile organizate de ANOFM.
  • În plus, există și alte categorii de persoane care pot beneficia de anumite forme de ajutor sau subvenții în caz de șomaj, cum ar fi tinerii absolvenți în căutarea unui prim loc de muncă sau persoanele aflate în reconversie profesională. Este important să se consulte legislația în vigoare și să se contacteze autoritățile competente pentru informații precise și actualizate cu privire la beneficiile de șomaj în România.

Vezi și: Marcel Ciolacu, anunț final despre concediile medicale ale românilor. „Plătite din banii tuturor”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult