- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Peste 1200 de primării vor intra în grevă generală. „Promisiunea Guvernului nu a fost onorată”

14 Mar, 13:09 • Fundeanu Madalina
Primăriile din România vor intra în grevă generală. Guvernul nu și-a onorat promisiunile.
Peste 1200 de primării vor intra în grevă generală. „Promisiunea Guvernului nu a fost onorată”

Peste 1200 de primării din România vor intra în grevă generală dacă Guvernul nu va majora salariile angajaților din administrația locală și nu își va ține promisiunea, conform celor transmise de Antena 3 CNN.

Primăriile din România vor intra în grevă generală

„După 6 săptămâni în care Guvernul a tot promis că va rezolva revendicarea salariaților din administrația locală, de majorarea a salariilor la același nivel cu celelalte familii ocupaționale, am constatat că această promisiune NU A FOST ONORATĂ.”, a anunțat Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA).

„În acest context extrem de grav, azi, 14 martie 2024, suntem nevoiți să notificăm Guvernul cu privire la reluarea calendarului de grevă generală în peste 1200 de primarii din România.

Notificarea va fi depusă la Guvern astăzi, la ora 11.00.”, au mai transmis sindicaliștii, joi.

Citește și: Burse 2024. Primarii se împrumută pentru a putea achita banii elevilor. Cuantum minim burse şcolare în acest an

grevă generală primării
grevă generală primării

Potrivit președintelui federației Columna Scor, Puiu Lucian, Executivul a promis că ține cont de nemulțumirile sindicaliștilor.

„O problemă din revendicări s-a rezolvat, în sensul că un act normativ care făcea rău întregului corp al funcționarilor publici a fost retras în Parlament de către inițiatori. Deblocarea negocierilor colective la nivel de grup de unități și sector pentru funcționarii publici e pe teavă.

Este un proiect de hotărâre de guvern de modificare a ceea ce ne dorim noi. Cu salarizarea a fost o întâlnire cu domul Ciolacu și s-a promis că se rezolvă. Le dăm în continuare încă două săptămâni timp să se țină de cuvânt cu ce am discutat”, spunea Puiu Lucian, președintele federației Columna Scor, în luna februarie.

Conform Newsweek România, administrația condusă de Gabriela Firea a oferit, în anul 2019, angaților din Primăria Capitalei sporuri însemnate pentru condiții vătămătoare de muncă. Pe baza unor măsurători, s-a constatat că viața și sănătatea a sute de angajați din Primăria București sunt puse în pericol la locul de muncă.

Doi ani mai târziu, după ce Nicușor Dan i-a luat locul Gabrielei Firea, aceste pericole au rămas la locurile de muncă din Primăria București. Angajații le „înfruntă” pentru sume cuprinse între câteva sute și 2.000 de lei pe lună pentru directori.

Administrația Nicușor Dan a plătit, în 2022, suma de peste 11 milioane de lei ca sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă.

Vezi și: Alegeri locale 2024. PSD și PNL negociază candidați comuni pentru mai multe primării din țară. Ce primari și-ar putea pătra posturile