Pensionarii vizați sunt cei care au depus, în ultimele luni, documente suplimentare pentru a beneficia de includerea veniturilor nepermanente în calculul pensiei. Este vorba despre sporuri, bonusuri sau alte sume care, conform legislației anterioare, nu erau valorificate în stabilirea cuantumului pensiei. Această ajustare legislativă fusese anunțată ca o măsură de corectare a inechităților din sistemul de pensii publice.
În realitate, însă, aplicarea efectivă a recalculării este mult întârziată. Sistemul informatic implementat de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) nu este încă operațional la nivel național, iar recalculările nu pot fi efectuate până la finalizarea testelor tehnice.
„Dorim să ne asigurăm că această aplicație răspunde tuturor cerințelor, acoperă toate situațiile care rezultă din dosarele concrete, dosare care reflectă viața, activitatea și veniturile realizate de aceste persoane, pentru că vorbim de valorificarea veniturilor nepermanente care, potrivit legislației anterioare, nu se valorificau în calculul pensiei”, a explicat Angelica Mihail, director de comunicare al CNPP, potrivit România TV.
Aceasta a subliniat că testele efectuate în prezent la casele teritoriale de pensii sunt menite să verifice acuratețea și funcționalitatea aplicației, pentru a evita erori în procesul de recalculare.
Pensionarii afectați de această întârziere sunt cei care au trecut printr-un proces complicat de colectare a documentelor justificative privind veniturile suplimentare încasate în perioada activă. Aceștia speră că noile calcule le vor aduce venituri mai mari.
Potrivit estimărilor, majorările vor varia între 100 și 250 de lei pe lună. Totuși, în unele cazuri, recalcularea ar putea genera creșteri mai mici sau chiar reduceri ale pensiei, în funcție de perioada de contribuție și de modul de aplicare a noii formule de calcul.
Conform procedurii, plata diferențelor rezultate în urma recalculării se va face retroactiv, în luna următoare emiterii deciziei de către Casa de Pensii.
Până atunci, însă, cei 463.000 de pensionari vizați de acest proces mai au de așteptat. Aplicația informatică trebuie să fie validată tehnic, implementată la nivel național și să înceapă efectiv procesul de recalculare a pensiilor.