- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Petre Daea intervine în scandalul legumelor cu substanțe toxice.”Există și legislație în domeniu, există și acest program care te obligă să ții evidența substanțelor pe care le folosesc”

10 May, 22:16 • Cornel Ghimeșan
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit miercuri despre scandalul legumelor cu substanțe toxice și a dat asigurări că atât fermierii, cât și reprezentanții ministerului pe care îl conduce își fac treaba în acest caz.
Petre Daea intervine în scandalul legumelor cu substanțe toxice.”Există și legislație în domeniu, există și acest program care te obligă să ții evidența substanțelor pe care le folosesc”

Petre Daea intervine în scandalul legumelor cu substanțe toxice. Cu toate acestea, ministrul a subliniat faptul că această situație este o excepție, care în aceste momente se află sub control.

Citește și Casa de comerț unirea primește legume de la tot mai mulți producători locali. Petre Daea: „Continuăm să ducem mai departe mecanismul comercial”

,,Nu putem să fim pasivi, spunând că din nefericire apar unele excepții, dar acestea sunt cazuri izolate. Face ce trebuie, Ministerul și fermierii fac ce trebuie, cu excepția pe care ați văzut-o și, evident, la care nu putem să fim pasivi, spunând că din nefericire apar unele excepții care au fost mediatizate și au fost descoperite de instituțiile statului, dar acestea sunt cazuri izolate, pentru că în țară avem zeci de mii de fermieri care cultivă legume. Numai pe programul de tomate sunt peste 22.000 de fermieri. Analizele se fac de către Autoritatea Sanitar-Veterinară și aceste analize se fac de către instituția statului”, a declarat Petre Daea, potrivit Capital.ro.

În ciuda declarațiilor ministrului, reprezentanții ANSVSA susțin că fac analize doar atunci când li se solicită.

”Sunt două lucruri separate aici. În primul rând, sunt două autorități ale statului, una este Autoritatea Fito-Sanitară și alta este Autoritatea Sanitar-Veterinară. Ceea ce au spus cei de la Autoritatea Sanitar-Veterinară este corect. Autoritatea Fito-Sanitară urmărește producția indigenă, urmărește produsele pe care le fac fermierii. Există și legislație în domeniu, există și acest program care te obligă să ții evidența substanțelor pe care le folosesc, întrucât le plantele în general sunt și ele atacate de dăunători”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Legumicultorii din comuna Glodeanu Sărat tună și fulgeră și resping acuzațiile potrivit cărora, roșiile din serele și solariile lor ar fi forțate să se coacă mai repede cu ajutorul unor substanțe chimice care sunt interzise în țară.

Potrivit acestor legumicultori, calitatea produselor lor este atestată de contractele încheiate cu cele mai mari lanțuri de magazine din România.

Scandalul legumelor cu substanțe toxice a izbucnit după ce Inspectoratul de Poliție Județean Buzău a anunțat că doi bărbați, din satul Pitulicea, comuna Glodeanu Sărat, sunt suspectați că au comercializat legume tratate cu substanțe toxice interzise în țară.

După o întâlnire cu legumicultorii din zonă, primarul din Glodeanu Sărat a transmis printr-un comunicat de presă că produsele obținute în serele și solariile din comuna sa respectă în totalitate normele de siguranță alimentară.

„În cele patru sate ale comunei Glodeanu Sărat sunt sute de legumicultori oneşti, cu conştiinţă, care produc de zeci de ani legume sănătoase şi de calitate, în spaţii protejate, încălzite în sezonul rece. Producătorii cu suprafeţe importante au contracte cu supermaketuri bine-cunoscute din ţară, dovada faptului că legumele sunt sănătoase fiind faptul că acestea sunt verificate din punct de vedere fito-sanitar, în laboratoare avizate”, a transmis primarul comunei Glodeanu Sărat, Neculai Stoica, printr-un comunicat de presă.

Primarul Neculai Stoica susține că afirmaţiile conform cărora legumele ar fi tratate excesiv nu sunt probate.

„Legumele din Glodeanu Sărat, în special roşiile, s-au bucurat de-a lungul timpului de aprecierea consumatorilor, fiind foarte căutate, gustoase şi sănătoase”, a menționat Neculai Stoica.

Citește și Petre Daea, noi declarații despre problema cerealelor ucrainene. Ministrul Agriculturii confirmă că restricțiile se pot prelungi. „Nu rămân cereale în România după tranzit”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult