- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Piața muncii este controlată din străinătate. Aproape 30% dintre salariații români, în grupuri multinaţionale

29 Apr, 14:49 • Bumbeneci Diana
Piața muncii este în cădere: Aproape 30% dintre salariații români, în grupuri multinaţionale controlate din străinătate.
Piața muncii este controlată din străinătate. Aproape 30% dintre salariații români, în grupuri multinaţionale

Aproximativ 30% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea, în 2022, în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate luni.

Piața muncii este controlată din străinătate

“În România, în anul 2022, un procent de 29,2% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate. În anul 2022, un procent de 21,7% din numărul total de salariaţi activau în grupurile de întreprinderi multinaţionale controlate din primele 10 ţări”, se precizează într-un comunicat al INS, transmite Agerpres.

Piața muncii
Piața muncii

În ceea ce privește ponderea numărului total de angajați, subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau fizice din Germania ocupă prima poziție, cu o cifră de 18,1%. Pe locul doi se află cele controlate din Franța, reprezentând 11,2%, iar pe locul trei se situează cele controlate din Statele Unite ale Americii, cu 9,3%.

Referitor la ponderea numărului total de angajați în cadrul grupurilor de întreprinderi multinaționale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania sunt predominante în sectoarele Industria Prelucrătoare (9,3%), Comerțul cu Ridicata și cu Amănuntul; Repararea Autovehiculelor și Motocicletelor (3,3%), și Activitățile Profesionale, Științifice și Tehnice (2,9%).

În cadrul subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franța, 4,5% din totalul angajaților activează în Industria Prelucrătoare, 2,3% în Comerțul cu Ridicata și cu Amănuntul; Repararea Autovehiculelor și Motocicletelor, iar 1,4% în sectorul Informații și Comunicații.

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii înregistrează cel mai mare număr de angajați în Industria Prelucrătoare (3,8%) și în sectorul Informații și Comunicații (2,8%).

Piața muncii
Piața muncii

În România, în anul 2022, au fost identificate 96.705 grupuri de întreprinderi, dintre care 6.036 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 90.669 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (606 controlate din interior, respectiv 90.063 controlate din străinătate).

„Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naţional peste 6% erau rezidente (6.036 grupuri).

Din totalul grupurilor de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate identificate în România, 14.553 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 75.510 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

În anul 2022, repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activităţi economice, la nivelul secţiunilor CAEN Rev.2, arată că majoritatea acestora îşi desfăşoară activitatea în: Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 32% din totalul grupurilor de întreprinderi; Construcţii – 12% din totalul grupurilor de întreprinderi; Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 10% din totalul grupurilor de întreprinderi; Industria prelucrătoare – 10% din totalul grupurilor de întreprinderi; Tranzacţii imobiliare – 8% din totalul grupurilor de întreprinderi.

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 18%; Construcţii – 11%; Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 11%; Industria prelucrătoare – 10%; Alte activităţi de servicii – 8%”, mai anunță instituția.

Vezi și: Avertisment pentru românii care vor cumpăra carne de miel de Paște în 2024. Sunt vizați cei care caută prețuri mici

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult