- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

PMB face exproprieri pentru Parcul Liniei în sectorul 6. Ce se întâmplă cu Trenul Metropolitan propus de Nicușor Dan

30 Jan, 12:49 • Fundeanu Madalina
Primăria Capitalei face exproprieri pentru Parcul Liniei din sectorul 6. Exproprierile se fac pentru etapa a II-a de amenajări ale parcului, tronsonul între strada Lujerului și Valea Cascadelor. Costul este de aproximativ 7 milioane lei.
PMB face exproprieri pentru Parcul Liniei în sectorul 6. Ce se întâmplă cu Trenul Metropolitan propus de Nicușor Dan

Consiliul General al Municipiului București va discuta miercuri, 31 ianuarie, un proiect pentru exproprierea unor terenuri de proprietate privată și cale ferată pentru continuarea lucrărilor de la Parcul Liniei, un proiect pe care Primăria sectorului 6 l-a început în mai 2022, conform Economedia.

Primăria Capitalei face exproprieri pentru Parcul Liniei din sectorul 6

Exproprierile se fac pentru etapa a II-a de amenajări din Parcul Liniei, tronsonul între strada Lujerului și Valea Cascadelor. Costul de aproximativ 7 milioane lei este acoperit de la Bugetul Primăriei sector 6, iar ulterior, terenurile trec în administrarea Consiliului Local sector 6.

Pe acest traseu, Primarul General, Nicușor Dan a propus încă de la începutul mandatului o linie de Tren Metropolitan (Cotroceni – Gara de Vest) care să utilizeze pe cât posibil infrastructura feroviară (nefolosită din anii 90), dar primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a explicat că proiectul propus de Nicușor Dan nu este matur, nu are finanțare și nici nu mai poate lăsa terenul viran, focar de infecție.

Așadar, Ciucu a început lucrările pentru amenajarea pentru Parcul Liniei în mai 2022 și le-a inaugurat un an mai târziu, transformând zona insalubră într-un loc de agrement.

Citește și: Cine sunt angajații pentru care se cere 25% impozit pe salariu? Cât câștigă?

Parcul Liniei
Parcul Liniei

Pentru Parcul Liniei, tronsonul dintre Strada Liniei și Valea Cascadelor sunt supuse exproprierii 45 de terenuri, iar valoarea despăgubirilor este de 7 milioane lei:

„Se aproba declansarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privata situate pe amplasamentul lucrarii de utilitate publica din zona cuprinsa între Valea Cascadelor, Strada Lujerului, calea ferata si teren adjacent aferent, pentru obiectivul de investitii „Amenajare zona promenada si agrement – strada Liniei, tronson str. Lujerului – str. Valea Cascadelor”, conform planului din Anexa nr. 1 si a listei din Anexa nr. 2, care fac parte integranta din prezenta hotarare.

Art. 2. Se aproba ca justa despagubire pentru imobilele proprietate privata situate pe amplasamentul lucrarii de utilitate publica din zona cuprinsa între Valea Cascadelor, Strada Lujerului, calea ferata si teren adiacent aferent, pentru obiectivul de investitii ,, Amenajare zona promenada si agrement – strada Liniei, tronson str. Lujerului – str. Valea Cascadelor”.

Suma în valoare totala de 7. 100. 498 lei, reprezentand suma globala estimata a despagubirilor compusa din valorile individuale aferente despagubirilor estimate, conform Raportului de evaluare realizat prin raportare la expertizele întocmite și actualizate pentru anul 2022 de Camera Notarilor Publici, valabile și pentru anul 2024.”

Exproprierea se face pe 12 500 mp. proprietate privată și costă 6,2 milioane lei, pentru 161 mp. construcții se alocă 364 000 lei, iar pentru 2400 metri liniari de cale ferată despăgubirile costă 191 000 lei.

În apropierea liniei Gara de Nord-Aeroport Otopeni, următoarele trasee deservite de serviciile Trenului Metropolitan București ar putea fi București-Scoviștea și București-Fundulea.

De asemenea, miercuri, Consiliul General va supune votului proiecte pentru modificarea exproprierilor necesare modernizării bulevardului Prelungirea Ghencea și lărgire strada Iuliu Hațieganu etapa II în sectorul 4.

Vezi și: România cumpără trenuri electrice și locomotive noi de aproape 4 miliarde de lei. Cine este vânzătorul