- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Polițele de asigurare PAD au adus despăgubiri în timp record. Sute de dosare au fost soluționate după cutremurele din Gorj

29 Mar, 13:35 • Lupu Alexandra
Seria de cutremure produse în Gorj în luna februarie a adus multe pagube materiale. Iată care este situația dosarelor de daună ale cetățenilor.
Polițele de asigurare PAD au adus despăgubiri în timp record. Sute de dosare au fost soluționate după cutremurele din Gorj

Oamenii care s-au ales cu pagube materiale după producerea cutremurelor din Gorj au primit în timp record despăgubiri, relatează ziare.com. Așa cum arată ultimele informații, sute de dosare de daună sunt achitate.

Despăgubiri record după cutremurele din Gorj

La începutul lunii februarie, o serie de cutremure s-au produs în Gorj. Cel mai puternic dintre ele a avut o magnitudine de 5.7, dar la fel de bine, sute de replici au avut loc în decursul a mai multor zile. Seismologii au avertizat încă din acele momente că replicile se pot extinde chiar și pe parcursul următoarelor două luni.

În mediul online au apărut rapid filmări și imagini care arată care sunt pagubele materiale pe care cetățenii trebuie să le suporte. Concret, pozele arată clădiri fisurate sau acoperișuri distruse parțial. Mai mult decât atât, imaginile evidențiază mai multe bucăți de moloz sau de cărămidă care zac pe mijlocul străzilor.

Te-ar putea interesa și: Bani de la Guvern pentru localitățile din Gorj afectate de cutremur! Oltenia trece prin clipe de groază! Cutremure peste cutremure de 9 zile

În urma acestor evenimente, nu au fost înregistrate victime. Cu toate acestea, pagubele materiale sunt unele considerabile. Persoanele care aveau încheiată o poliță de asigurare PAD împotriva dezastrelor naturale au primit în timp record despăgubirile. PAID a transmis public că păgubiții nu trebuie să dețină în mod particular dovada producerii cutremurelor, întrucât a fost deja încheiat un protocol cu Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Așadar, dovada este obținută și transmisă către toți asigurătorii implicați în procesul de evaluare a daunelor pentru a fi adăugată la dosarele respective.

Despăgubiri record după cutremurele din Gorj
Despăgubiri record după cutremurele din Gorj

„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună.

Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror locuințe au fost afectate să nu fie puși în mod inutil pe drumuri”, transmite Nicoleta Radu, Director General al PAID.

La data de 28 martie, datele transmise de PAID arătau că 480 de dosare de daună au fost deja plătite. Mai mult decât atât, doar 25 au fost respinse. Numărul dosarelor avizate era de 1.426. Valoarea plăților ajungea la suma de 3,209.481 lei, iar rezerva constituită de companie atinge cifra de 7,471.000.

Actele pentru despăgubiri au fost depuse pentru 1.403 locuințe de tip A și 23 de tip B. Primele plăți s-au făcut în termen record, mai exact, la 8 zile după producerea cutremurelor.

Citește și: Cutremurele din Gorj au distrus majoritatea şcolilor şi grădiniţelor din județ