- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Președintele Iohannis a promulgat legea! Se majorează tarifele pentru asigurarea obligatorie pentru locuință. Despăgubirile sunt neschimbate

10 May, 12:58 • Lupu Alexandra
Asigurarea obligatorie pentru locuință devine mai scumpă. Iată noile tarife.
Președintele Iohannis a promulgat legea! Se majorează tarifele pentru asigurarea obligatorie pentru locuință. Despăgubirile sunt neschimbate

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi, 10 mai, legea prin care tarifele pentru asigurarea obligatorie a locuinței sunt majorate. Astfel, de la 100 de lei, românii trebuie să scoată din buzunare 130 pe an, spune economedia.ro.

Asigurarea obligatorie pentru locuință este mai scumpă

Primele informații arată că președintele Iohannis a promulgat astăzi legea care majorează nivelul primelor de asigurarea obligatorie pentru locuințe. Concret, tariful se mărește de la 100 la 130 lei. Excepție fac casele vechi, de chirpici, definite locuințe de tip B. Pentru ele, polița obligatorie rămâne tot de 50 lei.

Așadar, scumpirea vizează locuințele de tip A, definite în lege drept construcții cu structură rezistentă din beton armat, lemn sau metal sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic și / sau chimic. Pe de altă parte, deși asigurarea obligatorie pentru locuință devine mai scumpă, despăgubirile rămân neschimbate.

Citește și: Românii vor putea să își plătească asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale pe Ghișeul.ro

Despăgubirea maximă în caz de dezastru este tot de 20.000 de euro, iar în cazul locuințelor de tip B, ea valorează tot 10.000 de euro. În textul legii se precizează că dezastrul natural este o formă de manifestare a riscurilor de cutremur pe pământ, inundații ca fenomene naturale și alunecări de teren, care aduc prejudicii materiale românilor în cauză. Votul final pentru această lege a fost dat la jumătatea lunii aprilie în Camera Deputaților. Amendamentul pentru majorarea tarifelor pentru asigurarea obligatorie a locuinței a fost propusă de compania PAID.

Asigurare obligatorie pentru locuință
Asigurare obligatorie pentru locuință

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Cristian Roșu, a explicat că majorarea este necesară. Reprezentantul spune că totul se datorează inflației crescute din România. Întrebat de ce despăgubirile în caz de calamitate au rămas tot la 20.000 de euro, el a spus că și valoarea acestora va fi modificată în viitor.

„(Valoarea primei) a fost stabilită în anul 2008. Din acel moment şi până în 2023, toată perioada de inflaţie care a fost în aceşti ani, nu a mai fost înglobată, iar compania de asigurări PAID trebuie să-şi constituie rezerve”, a afirmat Roşu.

„În acest moment, se renegociază contractele de reasigurare după cutremurele din Turcia şi Siria, toate companiile mari de reasigurări, că sunt foarte puţine care asigură dezastre, şi-au scumpit foarte mult aceste reasigurări, drept pentru care nu putem încă să vedem care ar fi costul acestei asigurări. (…)

Şi aceste valori de 20.000 euro şi de 10.000 euro vor fi crescute în perioada următoare, dar după ce vom şti exact care sunt noile viziuni ale reasigurătorilor, pentru că dezastrele trebuie neapărat reasigurate”, a completat vicepreşedintele ASF.

Te-ar putea interesa și: Polițele de asigurare PAD au adus despăgubiri în timp record. Sute de dosare au fost soluționate după cutremurele din Gorj