- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 19 martie. Se raportează majorări semnificative în cazul benzinei și motorinei

19 Mar, 10:55 • Bumbeneci Diana
A doua zi a săptămânii vine cu vești proaste pentru șoferi. Carburanții sunt azi mai scumpi.
Preț carburanți 19 martie. Se raportează majorări semnificative în cazul benzinei și motorinei

Petrom

, liderul indiscutabil al pieței carburanților din România, a luat decizia de a majora prețul carburanților, marcând astfel prima creștere de preț din luna martie. Această mișcare a adus o scumpire de 4 bani pe litru la benzina și motorina standard.

Preț carburanți 19 martie

Înainte de această schimbare, luna martie a fost marcată de mai multe ajustări de prețuri în jos din partea Petrom. Astfel, în data de 14 martie 2024, prețul motorinei standard a fost redus cu 4 bani pe litru. Acest lucru s-a întâmplat după ce în ziua precedentă, pe 13 martie, benzina standard s-a ieftinit și ea cu 1 ban pe litru.

În săptămânile anterioare, Petrom a operat reduceri substanțiale de prețuri, de câte 6 bani pe litru, atât pentru benzină, cât și pentru motorină. Aceste ajustări au avut loc în dimineața zilei de marți, 12 martie 2024, urmând altor scăderi de preț pe 1 martie, 2 martie și 7 martie.

Pe 1 martie, Petrom a redus prețul benzinei cu 2 bani pe litru, iar pe 2 martie a scăzut prețul motorinei cu 4 bani pe litru. Mai apoi, pe 7 martie, benzina s-a ieftinit cu un ban pe litru, iar motorina a cunoscut o scădere de 4 bani pe litru.

Ai putea citi: Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul mult așteptat de 5 milioane de români. „Avem totul, termenele sunt foarte scurte”

carburanți
carburanți

În ceea ce privește situația actuală, la data de 19 martie 2024, stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, a afișat următoarele prețuri: 7,11 lei pentru un litru de benzină standard și 7,42 lei pe litru în cazul motorinei standard.

Ieftinirea de pe 1 martie a reprezentat sfârșitul unei serii de 13 creșteri de prețuri care a început pe 18 ianuarie 2024. În perioada respectivă, prețurile au crescut cu 57 de bani pe litru pentru benzină și cu 46 de bani pe litru pentru motorină.

La data de 29 februarie 2024, stația Petrom Vitan afișa următoarele prețuri pentru carburanți: 7,17 lei pentru un litru de benzină standard și 7,56 lei pe litru în cazul motorinei standard.

Conform informațiilor furnizate de peco-online, la stațiile de carburanți Petrom din Capitală, prețul unui litru de benzină standard variază între 7,05 și 7,12 lei, iar în cazul motorinei standard, prețurile oscilează între 7,40 și 7,43 lei pe litru.

Comparativ cu luna anterioară, prețul mediu al unui litru de benzină a înregistrat o majorare de 1,9%, ceea ce se traduce printr-un cost suplimentar de 6,5 lei pentru un plin de 50 de litri, față de acum 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a înregistrat o scădere de 0,3%, aducând un beneficiu de 1 leu la un plin de 50 de litri, comparativ cu prețurile de acum 30 de zile.

În acest context, România se situează pe locul al patrulea în Uniunea Europeană în ceea ce privește prețul benzinei, după Bulgaria, Cipru și Malta. Totodată, în cazul motorinei, țara noastră se clasează pe locul al treilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria și Malta.

Vezi și: Alertă meteo de ninsori în România. ANM, anunț de ultimă oră privind ciclonul polar

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult