- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 27 septembrie. Benzina este mai ieftină, iar motorina mai scumpă! Iată unde poți alimenta cu bani puțini

27 Sep, 09:47 • Bumbeneci Diana
Benzina s-a ieftinit, motorina s-a scumpit uşor. A fost actualizat prețul carburanților în România, astăzi, 27 septembrie.
Preț carburanți 27 septembrie. Benzina este mai ieftină, iar motorina mai scumpă! Iată unde poți alimenta cu bani puțini

Prețul carburanților în România, astăzi, 27 septembrie 2023. Benzina s-a ieftinit miercuri, iar motorina s-a scumpit uşor comparativ cu zilele trecute, conform Peco-online.

Preț carburanți 27 septembrie 2026

Atunci când vine vorba despre benzina standard, cea mai ieftină costă miercuri 7,24 de lei litrul, faţă de 7,29 lei litrul cât era luni şi se găseşte la mai multe staţii Lukoil din Bucureşti. La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 7,25 lei și 7,51 lei. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,74 lei la 8,16 lei.

De partea cealaltă, cea mai ieftină motorină standard costă miercuri 7,67 lei litrul, faţă de 7,65 de lei cât era luni, şi se găseşte la o staţie Lukoil din Bucureşti.

Ai mai putea citi și: Jobul de specialist în irigaţii. Cum să câștigi mii de euro în 2023

Carburanți
Carburanți

La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,69 lei și 7,83 lei.

Motorina premium costă miercuri 8,03 lei litrul, faţă de 8,01 lei litrul cât ajunsese luni. Cea mai scumpă motorină standard ajunge la 8,33 lei litrul.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Motivul pentru care cresc prețurile carburanților

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Ai mai putea citi și: Chirii mai scumpe în România, în 2023. Care sunt prețurile în imobiliare, în București, Cluj, Brașov, Timișoara și Iași

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult