- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pretenția salarială pe care o au profesorii pentru a-și lua gândul de la grevă! „Greva înseamnă încetarea lucrului, nu se pun absenţe, nu se predă, nu se evaluează!”

16 May, 22:20 • Constantin Cristina
Profesorii pun condiții pentru a nu porni un întreg dezastru în sistemul educației. Aceștia cer salarii de cel puțin 4.000 de lei pentru a nu intra în grevă.
Pretenția salarială pe care o au profesorii pentru a-și lua gândul de la grevă! „Greva înseamnă încetarea lucrului, nu se pun absenţe, nu se predă, nu se evaluează!”

Profesorii vor să meargă până în pânzele albe cu această grevă, așa că e timpul să pună și ei condiții, și anume salarii mai mari, a informat observatornews.ro.

Citește și: Burse generoase de 5.000 de euro pentru profesori! Industria IT pune la cale un proiect pentru noile tehnologii și metode inovatoare pentru predare

Pretenția salarială pe care o au profesorii pentru a-și lua gândul de la grevă!

De luni cadrele didactice vor să intre în grevă generală, iar asta include blocarea examenelor naționale. Pentru a fi luați în serios, greva începe de mâine sub formă de avertisment, iar factorul care i-ar putea împiedica de la a porni un dezastru este mărirea de salariu.

La nivel naţional, şapte profesori din zece au semnat: sunt de acord cu greva generală. Protestul începe pe 22 mai, dar nu au stabilit când se termină.

„Greva înseamnă încetarea lucrului, nu se pun absenţe, nu se predă, nu se evaluează!”, spune Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.

Până atunci, mâine fac grevă de avertisment două ore.

„De la ora 11, clopoţelul va suna pentru elevii mai mici, care vor pleca acasa. Elevii mai mari, însă, care mai au ore, vor lua o pauză, dar cu profesorul la catedră. Până la ora 13, când se va încheia greva de avertisment”, transmite reporterul sursei citate.

grevă în sistemul educației
grevă în sistemul educației

„Ne bucurăm, normal, suntem copii! Mi se pare normal să protesteze dacă îşi simt drepturile afectate. Îi susţin”, mărturiseşte un elev.

„O să pierdem din acele puţine ore rămase. Este rău pentru cei din anii terminali”, crede alt elev.

Într-un scenariu sumbru, dacă se ajunge în acea situație, greva profesorilor ar putea complica sau poate amâna examenele importante din viața elevilor din anii terminali. Primele ar fi Evaluările Naționale de la clasa a șasea, programate săptămâna viitoare, ulterior înscrierile pentru Bacalaureat, Evaluarea de clasa a opta și examenele de BAC din iunie.

„Eu nu cred că se ajunge acolo, cred că se rezolvă”, este de părere o elevă.

Cei mai îngrijoraţi sunt părinţii elevilor din clasele mici.

„Este recomandat ca elevii să stea acasă pentru că sunt riscurile mai mari în şcoală dacă nu va avea cine să stea cu ei. Le-am spus (n.r. părinţilor) să găsească soluţii şi să ne înţeleagă. Până acum nimeni nu ne-a înţeles, asta e viaţa!”, adaugă Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.

Cadrele didactice vor mai mulți bani, ir ei sunt de părere că România Educată nu pate deveni realitate dacă au salarii de 2.500 de lei.

„Există perspectiva unei întâlniri la nivelul liderilor coaliţiei în zilele următoare. Vreau să cred că nu ajungem luni la această formă de protest. Noi susţinem o salarizare motivantă pentru toate cadrele didactice”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Ultima grevă din învățământ a fost în urmă cu 18 ani, când elevii nu au fost la școală trei săptămâni, însă cea mai lungă grevă a fost cea din 1999 care a ținut cinci săptămâni.

Alte articole: Profesorii au în plan să blocheze anul școlar. „Solicitările au rămas fără rezolvare, iar Executivul intenţionează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din învăţământ”