- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețurile la energie au scăzut în 2023, anunță Consiliul Concurenței. Cum ar trebui să aibă loc trecerea de la schema de plafonare la piața liberă

25 Jan, 22:14 • Adrian Popovici
O analiză făcută de Consiliul Concurenței privind evoluția pieței de energie de la momentul liberalizării, arată că decizia de a acorda ajutor din partea statului începe să nu mai fie justificată, și asta deoarece prețurile sunt mult mai scăzute față de momentul introducerii schemei de ajutor.
Prețurile la energie au scăzut în 2023, anunță Consiliul Concurenței. Cum ar trebui să aibă loc trecerea de la schema de plafonare la piața liberă

O analiză făcută de Consiliul Concurenței privind evoluția pieței de energie de la momentul liberalizării, arată că decizia de a acorda ajutor din partea statului începe să nu mai fie justificată, și asta deoarece prețurile sunt mult mai scăzute față de momentul introducerii schemei de ajutor. Analiștii estimează că până în 2024, suma pe care statul va trebui să o deconteze furnizorilor va fi de trei ori mai mică decât anul trecut, conform scenariilor actuale, transmite Gândul.ro.

Consiliul Concurenței consideră că revenirea la o piață normală și liberalizată ar trebui să fie o prioritate, în contextul lansării anchetei sectoriale pe piața gazelor naturale desfășurată de instituție. Începerea procesului de dereglementare a pieței de furnizare de gaze naturale pentru clienții casnici în vara anului 2020 a dus la apariția unor oferte atractive pentru consumatorii din România, atât din punct de vedere al prețurilor reduse, cât și al pachetelor oferite, cum ar fi oferte combinate pentru gaze naturale, energie electrică și alte servicii conexe, mai arată analiza.

„Războiul din Ucraina a afectat puternic piața de energie europeană, iar statul a intervenit pentru a ajuta populația și industria în fața creșterilor istorice de preț și a volatilității deosebite a acestora. În acest context, procesul de liberalizare a fost întrerupt, însă, revenirea la o funcționare normală trebuie să fie o prioritate atunci când condițiile de piață o vor permite. Prețurile au înregistrat o scădere, iar ajutorul pe care statul îl oferă nu va mai fi justificat”, a explicat șeful de la Consiliul Concurenței.

Te-ar putea interesa și: Facturile românilor la gaze vor exploda! Cât vor plăti în aprilie 2025

Consiliul Concurenței: Prețul gazelor este în scădere

Prețurile gazelor sunt într-o tendință de scădere. Un exemplu în acest sens este prețul mediu ponderat la Bursa Română de Mărfuri, care era de 140 de lei/MWh în ziua de miercuri, fiind ușor mai mare decât cel din vinerea trecută, de 136,79 lei/MWh, dar totuși în scădere față de marți, 9 ianuarie, când a fost de 163,19 lei/MWh, arată Consiliul Concurenței.

„Valoarea verificată de ANRE la data de 19 decembrie este de 23.362.475.051 lei, începând din 2021. Cred că mai sunt și din 2022 sume care sunt nu sunt verificate”, a spus George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), la finalul anului trecut.

În contextul în care se preconizează revenirea la o piață nereglementată după depășirea crizei energetice, autoritatea de concurență subliniază importanța unei informări continue a consumatorilor casnici cu privire la elemente esențiale din sectorul gazelor naturale, transmite Consiliul Concurenței Această informare ar trebui să includă aspecte legate de rolul distribuitorilor și furnizorilor, tipurile de contracte de furnizare, precum și posibilele riscuri și beneficii asociate schimbării furnizorului.

Mai exact, după cum transmite Consiliul Concurenței, este necesar să se continue eforturile de informare și popularizare care au fost inițiate la începutul procesului de liberalizare și după expirarea măsurilor aplicabile clienților finali din piața de gaze naturale reglementată prin OUG nr. 27/2022. De asemenea, este important să se organizeze campanii periodice de informare publică pentru a asigura că consumatorii au acces la informațiile necesare pentru a face alegeri în cunoștință de cauză.

Citește și: Sebastian Burduja: Schema de plafonare a facturilor va rămâne valabilă până în 2025. Cum ar putea avea loc trecerea la piața liberă