- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Facturile românilor la gaze vor exploda! Cât vor plăti în aprilie 2025

25 Jan, 15:37 • Alexe Raluca
Facturile românilor la gaze vor suferi majorări foarte mari anul viitor. Explozia prețurilor este cauzată de expirarea perioadei în care prețurile sunt plafonate.
Facturile românilor la gaze vor exploda! Cât vor plăti în aprilie 2025

Facturile românilor vor avea parte de măriri generoase începând cu aprilie 2025. După expirarea perioadei în care prețurile la gaze vor fi plafonate, facturile din România vor exploda, dacă Executivul român nu va lua o decizie în care să evite acest dezastru.

Citește și: Ministerul Energiei şi Transgaz au semnat contractele de finanţare de 93 de milioane de euro pentru construirea conductelor de gaze Marea Neagră – Podişor şi Gherceşti – Jitaru

Facturile românilor la gaze vor exploda în 2025

În perioada plafonării, prețul gazelor naturale se află la 0,31 de lei/kwh, furnizorii fiind despăgubiți. Plafonarea este valabilă până în luna aprilie a anului 2025, lucru ceea ce aduce mai multe efecte negative pe piață, printre care dispariția concurenței și menținerea unor prețuri mari la gaze. De asemenea, și eșecul liberalizării din 2020 și-a spus cuvântul.

Menținerea prețurilor a fost determinată și de faptul că prin schema de compensare a diferenței între prețurile plafonate și costurile de achiziție se acceptau orice prețuri pentru gazele achiziționate. Această situație va fi greu de înlăturat și va necesita un timp în carereapariția concureței ar putea să reechilibreze lucrurile”, a precizat Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.

Conform președintelui Asociației Energia Inteligentă, statul are patru opțiuni prin care poate trata problema. Prima variantă ar fi aceea de a nu lua nicio măsură, aceasta fiind și decizia care ar dubla prețurile la gaze, nivelul ajungând de la 0,31 de lei cât este în prezent, la 0,55 lei/kwh cât este în contractul de vânzare. A doua variantă ar fi aceea de pregătire a reliberalizării pieței de gaze, care constă în informarea consumatorilor, profesionalizarea ANRE, ANPC și a Consiliului Concurenței, înființarea unui centru de soluționare alternativă a litigiilor de pe piața energiei. De asemenea, Dumitru Chisăliță cere suspendarea pe 3 ani a prevederilor din Codul Civil care permite furnizorilor să prelungească aceste contracte fără semnătura clienților.

A treia variantă care ar putea fi luată în calcul ar fi menținerea unei piețe semireglementate, în care se suspendă prețul din contracte și se aplică un preț plafonat, cu plata de la buget a diferenței între costurile de achiziție ale furnizorilor și prețul plafonat. Ultima variantă prezentată de Dumitru Chisăliță este cea a reglementării pieței, însă e puțin probabil să fie acceptată de Uniunea Europeană. Dacă ar fi adoptată, va aduce prețuri care se bazează pe metoda cost plus, ceea ce ar însemna prețuri mai mici la gaze în viitor.

Citește și: Azomureș face din nou îngrășăminte. Producția va fi reluată cu gaze din import, după ce scumpirile au forțat închiderea în decembrie 2023

Tags: